I helgen skrev Manifest-leder Cathrine Sandnes en kronikk i Dagbladet hvor hun mente at Anders Behring Breiviks tankegods har blitt alminnelig.

«Paradoksalt nok har 22. juli snarere styrket rommet for politiske konspirasjoner. Påstanden om ei venstreside som svikter folket ved å la en ukontrollert innvandring ødelegge den vestlige sivilisasjonen har blitt alminnelig», skriver Sandnes.

Kronikken fikk sosiolog og skribent Kjetil Rolness til å ta til motmæle:

«Denne kronikken er speilbildet av "konspirasjonene" den kritiserer. Og den strider mot formålsparagrafen til forfatterens egen tankesmie. For hva er det Manifest-leder Cathrine Sandnes hevder her?

At Anders Breiviks tanker er blitt "alminnelige". At Eurabia-teorien har fått "voldsomt gjennomslag". At hat mot muslimer, Arbeiderpartiet og feminister er blitt "den nye politiske korrektheten», skriver Rolness på Facebook.

Fikk stort engasjement

Rolness mener teksten hverken er kunnskapsbasert eller opplysende, men demoniserende fordi store deler av «folket» får høre at deres tanker om innvandring er «forrykte og på grensen til det psykotiske».

Facebook-innlegget har i etterkant skapt en stor debatt, det er reagert på 850 ganger og delt over 100 ganger.

I tråden under innlegget har flere kjente profiler reagert på Rolness' utsagn, med forskjellige meninger.

«Jupp, vurderte følende kommentar til Cathrines tekst: for alt jeg vet kan hun ha rett i det hun skriver her, men hun gir meg ingen grunn til å tro at det er slik. Det kan like godt være tilfellet at ingenting av det hun skriver stemmer», skriver kommentator Aksel Braanen Sterri i Dagbladet.

Splittede meninger

«I motsetning til hva jeg oppfatter du sier at du ser, ser jeg et stort engasjement for å diskutere og reagere på disse tingene fra taleføre folk som er opptatt av frihet og likestilling - både fra høyre og venstreside», skriver Evy Ellingvåg, operasjonsleder i Foreningen av tolvte januar.

Tidligere stortingsrepresentant for SV, Snorre Valen, skriver:

«Så Cathrine Sandnes bommer grovt, Kjetil Rolness, mens din egen markering av 22. juli her på Facebook, med ny støtte til Knarvik, var spikeren på hodet. OK.»

Reklamemann og sosiolog Trond Blindheim gir imidlertid Rolness rett i enkelte av tingene han trekker frem:

«ABB er gjerningsmannen bak bombeangrepet på regjeringskvartalet som drepte åtte personer, og massakren på 69 mennesker – hvorav 33 var under 18 år. I rettsalen uttrykker han støtte til ultranasjonalisme, islamofobi og høyreekstrem sionisme. I manifestet oppgir han Robert Spencer, Bat Ye'or, bloggeren Fjordman og Bruce Bawer som sine fremste ideologiske inspirasjonskilder, og han er tilhenger av deportasjon av alle muslimer fra Europa, om nødvendig med makt. Og så skriver altså Cathrine Sandnes i kronikken at "Breiviks tanker er blitt alminnelige i Norge"?!»

Les hele innlegget til Kjetil Rolness under: