Det skrev sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness på Facebook-profilen sin fredag ettermiddag om NTNU-professoren Berit Berg.

Han trekker fram Abbasi-saken, hvor en familie ble forsøkt uttransportert til hjemlandet Afghanistan, før myndighetene i sistnevnte land sa nei til å ta dem imot. De er nå flydd tilbake til Norge til tross for at de ikke har fått oppholdstillatelse.

I podcasten Forskerpodden kommenterer Berg saken, da hun selv er professor i sosialt arbeid og forskningssjef på avdeling for mangfold og inkludering ved NTNU.

Men ifølge Rolness har hun «ikke forsket på noe av det hun uttaler seg om».

- Skader instituttets omdømme

«Hun forteller at hun har deltatt i støttemarkeringen for familien og at hun har lest mediene, der det framkommer at barna var "usedvanlig godt integrert" og "hadde framtidsdrømmer" i Norge. Og så videre», skriver han og legger til:

«Hun forteller også at slike enkeltsaker ikke har noen signaleffekter på hvor mange som kommer. Og så videre. Hun forteller at flyktningpolitikken er blitt veldig streng og hard. Og så videre».

Rolness tar deretter opp faktumet at Berg «rapporterte» en kollega, Øyvind Eikrem, til instituttledelsen etter å ha uttrykt uakseptable holdninger i et intervju med nettsiden Resett.

- Dette fikk instituttleder til å hevde at Eikrem hadde "skadet hele instituttets omdømme". Jeg vil heller si at det å kalle seg forsker - og til og med forskningsleder - når man ikke bedriver annet enn ren politisk synsing, skader instituttets omdømme, skriver han.

- Faller på egen urimelighet

Rolness mener videre at det skader NTNU samfunnsforsknings omdømme å intervjue en «så åpenbar politisk aktør, uten å stille et eneste kritisk spørsmål».

- "Challenge Democracy" lød det i universitetet egenreklame i fjor. Men kunnskapsløse forskeraktivister i eget hus skal visst slippe å bli utfordret, avslutter han innlegget med.

Det får professor Berg til å reagere kraftig.

- Hvis du hører Forskerpodden skjønner du at det Rolness skriver på Facebook faller på sin egen urimelighet. Jeg har forsket på innvandringsspørsmål siden 1980-tallet. Å påstå at det jeg sier er ren synsing blir derfor for drøyt, skriver hun til Nettavisen i en tekstmelding.

Berg mener det også bør være lov for forskere til å delta på aktiviteter som støttemarkeringer.

- Jeg trodde for øvrig ikke at forskere ble mindre forskere av å delta på en støttemarkering. Ut over dette har jeg ingen kommentar, sier hun videre.

- Trist

Jusprofessor Geir Woxholth er en av dem som har slengt seg på i debatten ved å kommentere innlegget til Rolness. Han mener det er forskjell på hvordan regler er og hvordan regler bør være:

«Det første er gjeldende rett, her på asylrettens område, det siste (innvandrings)politikk. Det siste kan hvem som helst uttale seg om . Det første bare de som har satt seg inn i saken og regelverket - det er også en fordel å kunne litt juss, i alle fall bittelitt. Når forskere uttaler seg om det siste som om det skulle være det første er det bare forstemmende, ja trist».

Woxholth mener det særlig gjelder da det første er langt utenfor forskningsområdet og ekspertisen deres.

«Det er en helt ærlig sak å ville endre norsk lovgivning og praksis på dette som andre livs- og rettsområder. Og det er en helt ærlig sak å ville dette basert på følelser. Men når det foreligger lovlige vedtak og rettskraftige domstolavgjørelser bør man respektere disse som gjeldende rett - og eventuelt samtidig og uavhengig av dette jobbe videre politisk for det man tror på for å få til en endring. Det er oppskriften på hvordan en rettsstat fungerer», fortsetter han

- Har bare forsket i 30 år

Innlegget til Rolness fikk også leder for antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, til å reagere.

- Hun har bare forsket på problemstillinger knyttet til flyktninger i 30 år. Selvsagt bedre å lytte til folk som har forsket på form og design, eller hva det nå er, skriver han.

Like før 20-tiden lørdag kveld hadde innlegget til Rolness blitt likt av nesten 1.000 personer.