Gå til sidens hovedinnhold

Rolv Wesenlund er død

Skuespiller Rolv Wesenlund døde natt til søndag, 76 år gammel, etter lengre tids sykdom, opplyser en nær venn til NTB.

Oslo (NTB): - Wesenlund døde på Madserud-hjemmet i Oslo natt til søndag. Han hadde sin kone ved sin side helt til det siste, sier vennen Odd Grann til NTB.

Rolv Wesenlund var en norsk komiker, plateprodusent, sanger og skuespiller, og var mest kjent for å ha spilt figuren Marve Fleksnes i TV-serien «Fleksnes».

Han er også kjent fra tittelrollen i musikalen og filmene om Bør Børson.

Hans figur Marve Fleksnes vil for alltid stå som modell for det naive og ufrivillig komiske hverdagsmennesket. Vi vil heller ikke glemme ham som verbal sparringpartner til Harald Heide-Steen jr. i Wesensteen, som Bør Børson jr. både på scene og film, og som talkshowvert i Wesenstund på TV Norge på 1990-tallet.

Det var her han først blant annet tok opp hvilken verdi samfunnet har i mennesker som har passert middagshøyden. Senere ble han en av frontfigurene for seniorsaken.

- Blir aldri glemt
Wesenlund kommer til å bli savnet, men aldri glemt, sier kulturminister Hadja Tajik (Ap).

Norge har mistet en kunstner som har skapt deler av våre kulturelle referanser, sier kulturministeren om skuespiller Rolv Wesenlunds bortgang natt til søndag.

- Alle vet hvem Marve Fleksnes og Bør Børson Jr. er, og mange ser for seg Wesenlund når de hører disse navnene, sier Tajik.

Kulturministeren beskriver Wesenlund som en komiker av rang.

- Han fikk oss til å le, og til å kjenne igjen mennesker i våre liv. Kunstnerskapet hans er tidløst, sier hun, og sender varme tanker til alle som sto den avdøde komikeren nær.

Se noen av de beste klippene fra Fleksnes.

HTML EMBED

- LA8PV har sluttet å sende
På Twitter er den mange som sender en siste hilsen til den folkekjære skuespilleren. Her følger et knippe av meldingene:

Eksil Pedersen: «Hvil i fred Rolv Wesenlund. Takk for så mye latter og glede i barndommen!»

Harald Stanghelle: «Rolv Wesenlund gjorde klovn til en hederstittel. Han speilet oss nordmenn så skarpt og klart. Usigelig trist at han nå er borte.»

Truls Svendsen: «RIP Rolv Wesenlund. En fantastisk komiker. Takk for alle latterene du har gitt oss.»

Fabian Stang: «LA8PV har sluttet å sende. En hedersmann har forlatt oss og vi er alle litt fattigere. Takk for alt Rolv og hvil i fred.»

Eirik Helland Urke: «Dæjå»

Tom Egeland: «Deiiii-ååå, Marve»

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har postet følgende hyllest til Wesenlund på Facebook.

«Rolv Wesenlund maktet å gjøre de små i samfunnet store. Blant hans mange storverk, vil dette bli stående som det største. Han slo selv ned gjerdestolpene for sin humor, slå aldri nedover. Både som kunstner og menneske voktet han denne grensen. Marve Fleksnes og alle de andre karakterene han skapte, vil leve videre som varme bilder på oss selv. Det er uendelig trist at Rolv Wesenlund nå er borte,» skriver Jens Stoltenberg.

Vant Jazz-NM
Hans fulle navn var Rolv Helge Wesenlund, fødselsdato var 17. september 1936 og fødebyen var Horten – en by og et samfunn han benyttet enhver anledning til å berømme.

I ungdomstiden var han en aktiv klarinettist, og jazzmusikk sto hans hjerte nær. To ganger var han med på å vinne NM i jazz, og han var jazzjournalist i NRK med eget program og jazzspalte i Dagbladet.

- En pioner i norsk TV-underholdning
På 1960-tallet ble han dratt mot NRK, og det var har han gjennom flere tiår fikk utløp for sitt store komiske talent. I NRK Radio gjorde han moroprogrammene «Telefonrøret» og «Hørerøret» legendariske.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier Wesenlund var en av dem som etablerte begrepet «TV-underholdning».

- Dette er et trist budskap. Han har gitt oss utrolig mye latter og gode opplevelser, sier kringkastingssjefen til NTB.

Den avdøde skuespilleren var viktig for NRK i TV-ens barndom. Mens komikere og skuespillere før Wesenlunds tid ble kjent på landets revy- og teaterscener, var Wesenlund og Harald Heide-Steen jr. den første generasjonen som startet i TV.

- Det er fantastisk å se at det de to lagde for 40-50 år siden, står seg ennå, sier Eriksen.

De som har levd noen år vil huske samtlige av disse høydepunktene fra norsk underholdning: «Fleksnes», «Og takk for det», «Lysthuset», og «Kunden har alltid rett». Her dukket det opp sketsjer som ble klassikere, som «Supperådet» og «Doble fustasjeopphengsforkoplinger».

I disse produksjonene møtte vi medartister som også har satt sine spor: Harald Heide-Steen jr., Elsa Lystad, Kirsti Sparboe, Harald Tusberg, Bengt Calmeyer – for å nevne noen. Og som Marve Fleksnes gjorde Wesenlund figuren nesten udødelig. Og samspillet med Aud Schønemann – Moder'n – som sliter med sin hjemmeboende sønn, gikk rett i hjerterøttene på norske TV-seere.

(Artikkelen fortsetter under).

- Det er uendelig trist
Forbundsleder i skuespillerforeningen, Hauk Heyerdahl, beskriver Rolv Wesenlunds bortgang som uendelig trist.

- Han er en person vi egentlig har savnet i mange år, sier Heyerdahl til NTB. Wesenlund trakk seg bort fra offentligheten de siste årene på grunn av helseproblemer.

Heyerdahl sier han husker Wesenlund som en kraftfull og insisterende skuespiller.

- Det var alltid mye Rolv Wesenlund i karakterene hans. Men bak humoren lå det alltid en streng av alvor som gjorde at han alltid etterlot seg en slags ettertenksomhet, sier han.

- Jeg er glad for at mye av det han har gjort er arkivert, slik at de som har levd med han, og kommende generasjoner, vil få glede av det han har gjort.

Wesenlunds liv i bilder (artikkelen fortsetter under bildekarusellen).

5626

- Det vil bli et tomrom
- Det er forferdelig trist, men samtidig er det mange gode minner, sier Lystad.

Hun jobbet sammen med Wesenlund ved flere anledninger.

- Vi har hatt det mye morsomt sammen, sier hun, og gleder seg over at hun var så heldig å treffe ham såpass tidlig. De traff hverandre på revyteatret Lysthuset i 1965.

- Han var musiker, mens jeg kom fra Det Norske Teatret, sier hun og legger vekt på at hun er glad for at hun fikk gjort så mye sammen med Wesenlund.

- Han vil bli savnet, og det har vært en fantastisk fin tid. Han har gjort mye vi kan være lykkelige for å ha opplevd, sier hun og nevner Fleksnes som ett av mange eksempler.

- Det vil bli et tomrom. Han har beriket oss med mye glede, avslutter hun.

Klassikere
Wesenlund hørte også til på teaterscenen, og han ble tildelt Wenche Foss' ærespris i 2011.

Stor suksess ble det for teaterforestillingene han hadde på flere av landets scener, og også scener ellers i Skandinavia. «Bør Børson jr». gestaltet Wesenlund først på Trøndelag Teater, før forestillingen inntok hovedstaden på Det Norske Teatret. Senere ble det film, og «Bør Børsen II» ble produsert direkte for film.

Både i Oslo, Aarhus og København var han Leopold i «Sommer i Tyrol», på Det Norske hadde han hovedrollen i «Charlies Tante», og i «La Cage aux Folles» var han homofil dragartist.

(Artikkelen fortsetter under).

Filmene til Wesenlund er blitt klassikere: «Norske byggeklosser» der han hadde i alt åtte roller, «Den siste Fleksnes» og «Mannen som ikke kunne le».

Det var som skribent Rolv Wesenlund først markerte seg, og skrivelysten beholdt han. Fra hans hånd kom bøker som «Leif Sonells lesebok» og «Du verden».

Flere TV-godbiter fra Rolv Wesenlund:

Fleksnes på fylla

HTML EMBED

Rolv Wesenlund parodierer kong Olav

HTML EMBED

Tannlegen - med Harald Heide-Steen jr:

HTML EMBED

Norske byggeklosser

HTML EMBED
Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken