*Nettavisen* Nyheter.

Rolv Wesenlund gravlegges på statens bekostning

BISETTES: Rolv Wesenlund bisettes fra Frogner kirke klokken 13 torsdag. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)

Regjeringen har besluttet å gi Rolv Wesenlund begravelse på statens bekostning, opplyser Statsministerens kontor.

19.08.13 18:53

– Regjeringen har i dag besluttet å ære Rolv Wesenlunds minne ved at gravferden skal skje på statens bekostning. Med Rolv Wesenlund er en kjær komiker og skuespiller gjennom nesten 50 år gått bort. Han maktet å gjøre de små i samfunnet store. Det vil for alltid ruve som det største blant hans mange storverk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Den folkekjære skuespilleren Rolv Wesenlund døde natt til søndag, 76 år gammel. Han vil kanskje huskes best for TV-serien om Marve Fleksnes og filmene om Bør Børsen Jr.

– Som kunstner spente Rolv Wesenlund vidt. Han var skuespiller, musiker, tekstforfatter og skribent, men først og fremst var han komiker. I spissen for sin generasjon på 1960-tallet, formet han norsk humor i møte med fjernsynet. Gjennom sine karakterer kledde han av de svulstige, og lot oss le med hjertet av hverdagsmennesket og dermed oss selv, sier Stoltenberg.

Begravelse på statens bekostning innebærer at begravelsen skjer i familiens regi, men bekostes av staten.

De siste som har fått gravferden bekostet av staten var skøytekongen Hjalmar «Hjallis» Andersen, motstandsmannen Gunnar Sønsteby, løperen Grete Waitz, skuespiller Wenche Foss og komponist Arne Nordheim.

Fakta om begravelse på statens bekostning

- Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som i Norge vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere, soldater og i sjeldnere tilfeller også kulturarbeidere, som forfattere, skuespillere, komponister og idrettsutøvere.

- Begravelser på statens bekostning har vært gitt til personer som i lang tid og som på en fremstående måte har gjort en særlig nasjonal tjeneste

- Begravelse på Statens bekostning vedtas av Regjeringen, men skjer i regi av familien.

- Det er ikke det samme som en statsbegravelse, som i Norge vanligvis er forbeholdt medlemmer av kongehuset.

- Regjeringen besluttet mandag å ære skuespilleren Rolv Wesenlund med begravelse på statens bekostning. Wesenlund døde søndag, 76 år gammel.

- Inkludert Wesenlund er det 63 personer som er gitt denne æren etter andre verdenskrig: 57 menn og 6 kvinner.

- Skøyteløperen Hjalmar «Hjallis» Andersen, motstandsmannen Gunnar Sønsteby, løperdronningen Grete Waitz, skuespilleren Wenche Foss, komponisten Arne Nordheim og filosofen Arne Næss er blant dem som har fått begravelse på statens bekostning de senere år.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.