*Nettavisen* Nyheter.

Rom-kvinne (28) dyttet og ranet 85-åring i rullator

Foto: (Scanpix)

Valgte ut gamle, skrøpelige og forsvarsløse mennesker og rundstjal dem for titusenvis av kroner.

09.05.12 21:42

Den 28 år gamle rumenske kvinnen er totalt dømt for ett ran og sju grove tyverier. Hun skal systematisk ha stjålet bankkort og tatt ut mer enn 50.000 kroner. De fleste av ofrene er eldre mennesker i drammensområdet. Handlingene er begått i tiden 17. mars - 9. mai 2011 på Kongsberg, i Drammen og i Oslo.

Kvinnen har ikke hatt arbeid eller vært bosatt i Norge, og har heller ikke familie her.

Etterlyst via Interpol
Etter at kvinnen hadde vært etterlyst av norske myndigheter via Interpol, ble hun pågrepet på Gardermoen 30. mai 2011. Hun kom da til Norge fra Finland. En tidligere dom fra 12. mai 2005 viser at hun dømt for organisert tyveri og forsøk på tyveri i Sveits, og etter det som er opplyst, er hun mistenkt for tilsvarende kriminalitet i Finland og Irland.

Kvinnen skal sammen med andre rumenere har gått systematisk til verks ved å velge ut eldre, skrøpelige personer som hadde vært i banken, hadde handlet eller lignende og deretter fratatt dem penger og/eller bankkort.

Avhengige av rullator
De fornærmede er mellom 79 og 95 år, og med ett unntak - en 95 år gammel kvinne - var alle ofrene avhengige av rullator.

28-åringens rolle skal ha vært å avlede fornærmedes oppmerksomhet ved å holde fram et kart og be om å bli vist veien, mens de andre har stjålet bankkort og penger fra de fornærmede. Bankkortene er deretter blitt misbrukt ved å ta ut penger fra minibanker. Utbyttet av de ran og tyverier domfellelsen gjelder, utgjør til sammen rundt 50 000 kroner.

Aktor i saken har lagt stor vekt på de forhold saken gjelder, er en variant av mobil vinningskriminalitet som sprer ikke bare frykt hos dem som direkte blir rammet, men også i lokalsamfunnet og befolkningen generelt - særlig blant eldre.

Fikk skjerpet straff
Kvinnen ble i Drammen tingrett dømt til fengsel i ett år og ti måneder. Saken ble anket til lagmannsretten. Der ble straffen redusert til ett år og seks måneders fengsel. Saken gikk videre til Høyesterett. Landets høyeste rettsinstans har nå skjerpet kvinnens straff til to års fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.