*Nettavisen* Nyheter.

Roma - den evige stad

På Piazzo Navona er byens barokke periode på utstilling. Foto: Medioimages/Photodisc (Thinkstock)

Roma er et eneste stort utendørsmuseum.

30.05.12 12:44

«Den evige stad» skal ha blitt grunnlagt 21. april 753 f.Kr av Romulus, som drepte sin tvillingbor Remus i prosessen. Som hovedstad i antikkens Romerrike var Roma datidens suverent største og mektigste stat, noe som ikke minst kommer til uttrykk i byens mange arkitektoniske severdigheter. Det er en storby der fortiden er den største attraksjonen, men langt fra den eneste.

Grunnleggende om Roma

Land Italia
Innbyggere 2,8 millioner (Italia cirka 58 millioner)
Tidssone GMT +1
Valuta 1 € = 7,84 NOK
Nødnumre Generelt nødnummer 118, politi 112
Elektrisitet 230V
Hvor Italias hovedstad ligger i Lazio-regionen midt på sørsiden av halvøya.
Når Hele året, men temperaturen er mest behagelig vår og høst.
Hvorfor Alle veier fører hit og det med god grunn.

Slik kommer du til Roma

SAS og Norwegian fly direkte til Roma. Temareiser Fredrikstad har lenge arranger turer til Roma med norske kjentmenn som Kjell Arild Pollestad og Jan E. Hansen. Olivenreiser arrangerer sykkel- og fotturer i Roma og omegn.

Kom deg rundt i Roma

Sentrum av Roma er forholdsvis liten, og mye er innen gåavstand, for den som er noenlunde sprek til beins. I tillegg har byen en undergrunnsbane (Metropolitana). Billetter selges i de fleste tobakks- (tabacchi) og bladbutikker. Romas drosjesjåfører har ikke verdens beste rykte, men holder du deg til lisensierte biler som bruker taksameter, går det som regel greit. Lisensierte drosjer er hvite, har skilt på taket og info om sjåføren på døra. En tur tvers gjennom sentrum bør ligge på mellom 10 og 15 €. Du kommer deg også rundt ved hjelp av buss og trikk, og til småstedene byen rundt går det som regel lokaltog.

Før du drar til Roma

Les Simen Ekerns nye bok «Roma – Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv» gir et fascinerende bilde på Roma i det forrige århundre og frem til i dag.
Se Federico Fellinis filmer som «La Dolce Vita» (1960), «Cabirias netter» (1957) og selvsagt «Roma» (1972) gir alle fascinerende bilder på en unik by. Av nyere filmer er «Den talentfulle Mr. Ripley» (1999) og Nanni Morettis «Habemus Papum» (2011) verdt å nevne.
Hør Italiensk musikk har enorm spennvidde fra Pavarotti og Bocelli til Gianni Nannini, Zucchero og Eros Ramazzotti for å nevne noen få. Progrockerne Premiata Forneria Marconi (PFM) hadde stor suksess på 1970- og 80-tallet, mens Cristina Donà er et mer ubeskrevet blad som fortjener et større publikum.
App Rome Lonely Travel Guide (42 kr)

Visste du at ...
... Navnet Rom – som byen heter på dansk og svensk – var også vanlig på norsk frem til andre halvdel av 1900-tallet. I dag brukes det kun i historiske sammenheng og faste uttrykk, som i «Alle veier fører til Rom».

Få med deg i Roma

1. Pause på piazzaen

Romas piazzaer er byens fremste møtesteder. På Piazza del Campidoglio ligger hovedsetet for den italienske regjeringen, mens Piazza Venezia er Romas geometriske senter og oppkalt etter Cardinal Venezia. På Piazza Navona (bildet) er byens barokke periode på utstilling, mens Piazza di Spagna – med de berømte spanske trappene – ligger i området med byens mest fasjonable butikker.

2. Den første veien til Rom

Roma er verdens største friluftsmuseum, der severdigheter som Colosseum, Forum Romanum og Pantheon er naturlige stoppesteder. Andre, mindre kjente severdigheter som Via Appia, er også verdt å besøke. Dette var den første romerske veien som ble bygget, i 312 f. Kr., og den inngikk etter hvert i et enormt system av veier som strålte fra Roma, ut i det veldige riket. Langsetter den, og innenfor Romas bygrenser, er det mange severdigheter, som gravplasser og katakomber helt tilbake til antikken.
Les mer

3. Byens beste iskrem

Italienerne er med rette stolte av sin gelato, og byens beste iskrembar sies å være Gelato di San Crispino ikke langt fra Fontana di Trevi. Klassikeren du bestiller her, er en zabaione, som blant annet lages på en 20 år gammel Marsala.
Via della Panetteria, 42

4. Test ut Testaccio

En dag i den historiske bykjernen er obligatorisk, men bydelene utenfor har også mye å by på. Én av de mest trendy og spennende om dagen er Testaccio, viss navn kommer fra Monte dei cocci – «Avfallsfjellet» – fra den gang bydelen var et ruvende søppelberg. Her finner du små restauranter, pianobarer og diskoteker. Du finner også flere severdigheter og museer her, i tillegg morgenmarkedet (unntatt søndag), der du kan handle råvarer for en piknik i en av byens mange grønner parker.

Spis godt i Roma

Da Bucatino i bydelen Testaccio serverer herlige, tradisjonelle romerske retter til både middag og lunsj.
Via Piramide Cestia, 65

Aqui, Ristorante Pizza ved Termini-stasjonen har en varm atmosfære og variert meny med blant annet gode fiskeretter og pizza.
Via Principe Amedeo 49-5

Tony’s i Romas Grünerløkka – Trastevere – lager etter sigende Romas beste lasagne. Spør også etter risotto alla pescatora (sjømatrisotto) selv om den ikke skulle stå på menyen.
Via della Cinque

Klikk på bildet for å forstørre.

Sov godt i Roma

LuksusRoma Cavalieri er en del av Waldorf Astoria-gruppen, og beliggende på en høyde nord for Vatikanet. Innenfor dørene finner du også noen av Romas beste restauranter. Sørg for å få rom på «executive floor», som blant annet byr på en formidabel utsikt over byen.

MiddelsHotel Cortina Rome ligger sentralt i Via Nazionale, og har 14 rom i ulike størrelser. Like ved leier hotellet også ut to leiligheter om det passer dere bedre.

BudsjettB&B Gazometro i Testaccio er et enkelt, men sjarmerende overnattingssted i «zona Ostiense». I området ligger Romas tredje universitet, med alle slags restauranter, barer kafeer og kinoer i umiddelbar nærhet.

Visste du at ...
... Skrekkfilmlegenden Dario Argento har sin egen butikk i Roma kalt Profondo Rosso, med horrormuseum i kjelleren? Om du tør, er adressen Via Dei Gracchi, 260.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.