RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Romania endrer loven for å redde Afghanistan-hund

HELTEHUND: Max ble vist fram under en militærparade i Romanias hovedstad Bucuresti i desember i 2012. 
HELTEHUND: Max ble vist fram under en militærparade i Romanias hovedstad Bucuresti i desember i 2012.  Foto: Daniel Mihailescu (AFP / NTB Scanpix)
Romanias forsvarsminister har besluttet at loven må endres for å berge livet til en skrantende schæfer som tjenestegjorde i Afghanistan.

Den rumenske staten tar seg ikke vanligvis av pensjonerte militærhunder. Skjebnen til den fem år gamle schæferen Max har imidlertid skapt sterke følelser i Romania, der 27.000 har skrevet under på en kampanje for å berge krigsveteranens liv.

I to omganger tjenestegjorde Max i krigsherjede Afghanistan som bombehund. Tross den heltemodige karrieren risikerte schæferen å bli overlatt til dyrebeskyttelsen eller å bli avlivet.

En følelsesladd mediekampanje med tittelen «De som reddet livet hans, sendte ham i døden» har nå tvunget forsvarsminister Mircea Dusa til å ta grep. Dusa har beordret en lovendring som skal sikre at myndighetene tar ansvar for å forsørge veteranhunder. Han har videre bedt nasjonalforsamlingens eksperter utrede et forslag til hvordan hundepensjonsordningen kan finansieres over forsvarsdepartementet.

I mellomtiden har en hundeelsker adoptert Max. Andre har donert penger for å betale hundens veterinærregninger på rundt 150 euro – nær 1.700 kroner – i måneden. (©NTB)
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere