*Nettavisen* Nyheter.

Romantiske menn på NRK

Det blir mange undertrykte følelser på NRK mandag.

(SIDE2:) Er du en av dem som synes menn skriver for få kjærlighetsbrev og at det generelt er for lite ridderlighet og plutselige utbrudd av innestengte følelser i dagens samfunn, kan du glede deg til i kveld, mandag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det er nemlig får historier som er mer romantiske enn Jane Austens «Fornuft og Følelser», og i kveld viser NRK en ny storslagen og prisbelønnet versjon fra BBC.

Og BBC tuller ikke når de skal lage kostymedrama. Her har de fått med seg Andrew Davis på manussiden, mannen bak blant annet «Bridget Jones Dagbok», «Bleak House» og «Stolthet og Fordom» og en hel rekke andre romantiske dramaer, og blant andre Dominic Cooper (fra «Mamma Mia!») og David Morrissey i rollene.

Arveløs
«Fornuft og Følelser» handler om Fru Dashwood og hennes tre døtre som havner i økonomiske vanskeligheter etter at Herr Dashwood dør. Hele formuen går nemlig til hans eneste sønn fra et tidligere ekteskap, og kvinnene må dermed klare seg som best de kan selv på en liten sum lommepenger.

I tillegg er de to eldste døtrene Elinor og Marianne i gifteferdig alder, og selv om medgiften blir ytterst liten mangler det ikke på beilere, uheldigvis ofte av et litt upassende kaliber. Er Herr Willoughby til å stole på? Elsker Edward Elinor? Og er Oberst Brandon rett og slett alt for kjedelig?

Betalte selv
Man tror at Jane Austen skrev «Fornuft og Følelser» i 1795, da hun var bare 19 år gammel. Det var også den første hun fikk utgitt,16 år senere, under pseudonymet «A Lady». Hun var bare en enslig kvinne, men betalte selv for å få boken publisert, nærmere en tredje del av husholdets årlige inntekt.

I løpet av to år solgte hun alle de 750 eksemplarene, og en nye utgave ble annonsert kun måneder etter.

Døde ung
Selv om hun i dag er regnet som en av engelsk litteraturs store forfattere, mottok hun lite oppmuntring og anerkjennelse i løpet av sit eget, korte liv. Hun døde etter et års sykdom, seks år etter at «Fornuft og Følelser» ble utgitt, bare 41 år gammel.

Av tidligere versjoner er det nok Ang Lees filmversjon fra 1995, med blant andre Hugh Grant, Emma Thompson og Kate Winslet i rollene, som folk flest husker.

Kilde: Wikipedia

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.