Totalt 70 romfolk bosatte seg søndag i et tomt hybelhus på Skøyen i Oslo. Det er Omsorgsbygg som eier bygget, som verken har strøm eller sanitæranlegg, og de anmeldte raskt forholdet til politiet.

Les også: - Det eneste vi ønsker oss er et sted å sove
Kommentar: - Politikerne må manne seg opp til å gjøre tre ting samtidig
Les også: De vil totalforby tigging

- De kom i går kveld. Vi har bedt politiet om bistand til å kaste dem ut. De har lovet at dette skal skje i løpet av dagen i dag. Dette er et bygg som ikke er beboelig. Det har verken vann eller sanitæranlegg. I tillegg er strømmen tyvkoblet fra hovedsikringsuttaket. Vi har derfor bedt Hafslund om å slå den av, sa kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg til Nettavisen tidligere mandag.

Mandag ettermiddag startet mannsterkt politi politiet å kaste ut beboerne fra bygget.

Det var søndag rundt 70 personer i bygget, men når politiet gikk til aksjon var det 10-15 personer tilstede. Aksjonen foregikk i relativt rolige former.

Opersjonsleder Steinar Hausvik forteller til Nettavisen at 12 personer ble bortvist.

Mette Hanekamhaug: Forby tigging nå!

- Illegal aksjon

Politiet tar personalia til personene som var på stedet, før de vises bort. Ifølge politiet vi de bli anmeldt for innbrudd.

- Dette er en illegal aksjon fordi de trenger en rettskjennelse, sier en tolk som fungerer som talsperson for romfolket.

Han sier de håper de finner en løsning, men at de nå er i ferd med å miste håpet. Han sier at flere romfolk håper at det skal bygges brakker for at de skal ha et sted å sove, og at de har lidd nok ved å bo under broer.

- 10 prosent kriminelle

På spørsmål fra TV 2 om de kriminelle elementene blant romfolket, mener talsmannen dette er en avsporing, og at det primært er fattige personer som søker et bedre liv.

- Ser dette ut som kriminelle mennesker? Kanskje det er noen kriminelle blant dem, min personlige mening er at det kanskje er 10 prosent om er kriminelle.

Uverdige og livsfarlig
Da Nettavisen oppsøkte stedet mandag formiddag var Oslo brann- og redningsetat på plass. Etter en kort befaring i bygget uttalte brigadesjef Lars Grimsgaard at forholdene var både uverdige og livsfarlige. Han anslo videre at det var om lag 50 personer i bygget.

- Bygget er i utgangspunktet stengt, men de har koblet seg på det elektriske anlegget og derfor fått strøm. I tillegg røykes det ekstremt mye der inne. Dette området er på ingen måte en egnet for beboelse og vi har allerede rapportert videre til Omsorgsbygg, som disponerer eiendommen, sa Grimsgaard til Nettavisen.

Vil tvinge regjeringen til å handle
Beboerne fortalte via sin tolk, Mihay Negrea, til Nettavisen at de kom i går natt og at de nå vil protestere mot uverdig behandling fra myndighetenes side.

- De vil bli værende her og kaller dette en protest der de vil tvinge regjeringen til å handle. De sier de er villige til å betale for seg om de får bli, sa Negrea før pressen slapp inn i bygget.

Småbarnsfaren Miclescu Selejan er en av dem som har tilbrakt natten på et av rommene i hybelhuset. Til Nettavisen sa han at deres eneste ønske er en jobb og tak over hodet.

- Vi håper vi får lov til å betale husleie og bli her. Vanligvis sover jeg utendørs under bruer, i parken eller i skogen, men det er svært kaldt og politiet kaster oss bort hele tiden. Det eneste vi ønsker oss er muligheten til å få jobbe, spise oss mette og ha tak over hodet. De fleste av oss som bor her tigger eller selger blader, fortalte han.

Selejan understreket at ingen ønsker å være i den situasjonen de tilreisende rumenerne er i. Han ser på det gamle bygget som et hotell, sammenlignet med livet på gata.

- Vi er ikke kravstore. Å sove i et hus er fantastisk. Sammenlignet med å sove utendørs er dette som et hotell å regne, mener han.

- Vekkes og jages
Flere av personene Nettavisen pratet med fortalte at de føler seg dårlig behandlet av kommunen, myndighetene og politiet.

- Overalt hvor vi oppholder oss blir vi kastet bort. Ofte vekkes vi på natten av politiet, sa en av de kvinnelige okkupantene.

En annen eldre mann dro opp buksebenet og viste fram det som ser ut som et betent, ubehandlet sår.

- Likevel mener kommunen, myndighetene og politiet at jeg må sove utendørs. Det er for galt, men hva kan vi gjøre? Jeg lurer på hvorfor vi ikke kan få lov til å sove i dette bygget. Vi vil betale for oss og lover å følge reglene som blir satt, sa han oppgitt.