Major Knut Haugsvær er leder for Frelsesarmeens rusomsorg i Norge. Han er også ansvarlig for organisasjonens arbeid rettet mor romfolket i Norge.

Han forteller at Frelsesarmeen tilbyr dem som trenger det å komme innom lokalene for mat, dusj og klær tre ettermiddager i uken. En av dagene serveres det varmmat, samt at det arrangeres en gudstjeneste på rumensk.

Har du tips eller innspill? Kontakt Nettavisen påvaktsjef@nettavisen.no!

- Vi har 200 til 250 mennesker innom hver av disse ettermiddagene. Dette er et tilbud vi har til alle utenlandske med behov, som oppholder seg i Oslo og Trondheim. Dette tilbudet har vi hatt i flere år, sier han.

Nettavisen skrev onsdag om Christian Rekdahl som fotograferte og filmet en mann mens han forsynte seg av Fretex-containeren midt på Grünerløkka i Oslo.

Både Knut Haugsvær i Frelsesarmeen og Børre Arnøy i Kirkens Bymisjon har forståelse for at folk som ikke har noe sted å bo sliter med å overleve.

Mange sover ute
Majoren forteller også at om kuldegradene kryper under ti minus, åpnes det et nattilbud hvor de som ikke har noe sted å bo kan få en seng å sove i.

Opptil 147 mennesker har benyttet seg av dette tilbudet.

- Flertallet av de som har benyttet tilbudet er ikke fra Romania, men fra Polen. Noen av dem som har sovet hos oss kommer også fra Romania, Bulgaria, Spania og andre land, sier han.

Han mener mange bor under uverdige forhold.

- Det gjelder ikke bare romfolket, men mange som kommer til Norge for å søke jobb, eller for å tigge, samle flasker og prøve å overleve, sier han.

Ansetter to for å jobbe mot romfolk
Børre Arnøy i Kirkens Bymisjon har det samme inntrykket.

Han fortellet at organisasjonen er i startfasen av et nytt prosjekt, «Rom for rom», der de har fått bevilget penger til å opprette to stillinger. Den ene stillingen er en diakonstilling, den andre er en medarbeider som snakker rumensk.

- De to skal jobbe sammen, og oppsøke romfolket der de holder til og ferdes. Vi mener det er helt nødvendig at de som jobber med dette snakker språket, for å kunne formidle at vi er tilgjengelige for å bistå med ulike sosiale problemer de måtte ha, sier han.

Arnøy forteller at Kirkens Bymisjon skal forholde seg til romfolk som trenger hjelp på samme måte som de møter andre personer i bybildet med ulike behov.

- Vi ser jo at deres største problem er at de ikke har et sted å bo. Det offentlige har helt klart vist uvilje mot å stille til rådighet noe som helst som kan hjelpe de tilreisende til Oslo til å få en allright overnattingssituasjon. Nå strammer de strikken ytterligere, ved å foreslå politivedtekter som gjør det forbudt å sove ut og å sove i bil, sier han.

- Naturlig at de ikke vil bruke penger
Han mener mange uten fast bosted blir utnyttet av utleiespekulanter.

- Ofte må de leie utleieboligere som er små og dårlige til veldig høye priser. Mange mennesker bor med bare en madrass på gulvet, i leiligheter som er trange og i dårlig stand, sier han.

Organisasjonen Folk er folk, som har tatt på seg å hjelpe romfolket med å tjene penger på selge gatemagasinet med samme navn, har også bistått noen av dem med å finne steder å bo.

- De som kommer til Norge er her for å tjene penger for å ta med seg hjem til familien. Da er det naturlig at de ikke ønsker å bruke pengene på bolig eller andre ting mens de er her.

Kirkens Bymisjon har besøkt Romania flere ganger, og vært i områdene hvor mange av romfolket som kommer til Norge bor.

- Det er ikke vanskelig å forstå at de gjerne vil nyte godt av det som for oss er overskudd i overflodssamfunnet. Vi har penger nok til å gi fra oss klær vi ikke trenger som vi ikke har brukt en gang, sier han.

- Selvsagt er det ille
Han har forståelse for at tilreisende plukker med seg klær som står i Fretex-containere på gaten.

- Mange av dem tenker nok at dette er helt fantastiske klær å kunne ta med seg hjem til familien sin. De trenger også klær mens de er her, kanskje kommer de dårligere kledd til Norge enn klimaet vårt egner seg til, sier Arnøy.

Ifølge Arnøy lever romfolket så rimelig de kan mens de er i Norge, ved å finne mat som er kastet.

- Selvsagt er det ille at de må gå i søpla for å finne klær, men jeg forstår at de ønsker å nyte godt av vårt overskudd. De bruker minst mulig penger mens de er her, for å kunne spare og kanskje kjøpe et anstendig hus til familien i Romania. Der lever mange av dem uten elektrisitet og innlagt vann, sier han.

Ingen ekstra tiltak
Sosialtjenestesjef Morten Mjelve i Oslo kommune mener på sin side at romfolket må klare seg selv.

- Vi har ikke forberedt noen ekstra tiltak for romfolk som kan komme til å komme til Oslo i sommer. Frelsesarmeen har noen tilbud som vi antar de vil videreføre. De har også søkt om penger fra oss, den søknaden er ikke ferdigbehandlet.

Mjelve sier at folk som kommer til Oslo selv er ansvarlige for å skaffe seg jobb og bolig, på lik linje med andre tilreisende.

- Hva slags tilbud får romfolket som er i Oslo nå?

- De er her jo i utgangspunktet som turister, da har de rett til akutt helsehjelp og nødhjelp inntil de kan få hjelp fra kilder i hjemlandet, sier han.

- Politiet kan gripe inn
Ifølge sosialtjenestesjefen er det ikke foretatt noen opptelling av antallet romfolk i Oslo.

- De er lite i kontakt med myndighetene. Alle tilreisende er velkomne til Oslo, så fremt de selv skaffer seg et sted å bo. Å sove ute, i gater, parker eller biler er ikke lov. Om man vil overnatte en natt eller to i telt i marka er det lov, men det er ikke tillatt å bosette seg i teltleire, sier han.

- Hvis dette ikke blir fulgt opp kan politiet gripe inn.

- Har dere lagt til rette for å bosette de som kommer hit?

- Nei, vi har ikke lagt opp til å bosette eller gjøre det på noen annen måte for romfolket enn andre tilreisende, svarer han.