På grunn av helsefaren har bydel Bjerke kommet til et vedtak om stansing ved Østreheimveien 28 A og B på Årvoll, opplyses det i en pressemelding.

Avgjørelsen er tatt etter en befaring på stedet, der romfolket har hatt sin teltleir.

Bydelsoverlegen vurderer at det er forbundet overhengende fare for helseskade ved å opprette virksomheten på eiendommen.

- Byrådet ser alvorlig på situasjonen. Vi forutsetter nå at eieren tar vedtaket til etteretning og avvikler virksomheten på tomten så fort som mulig, sier fungerende byrådsleder Torger Ødegaard i en pressemelding.

Dermed må romfolket flytte fra området, som de har bodd på siden lørdag. Tidligere har folkegruppen hatt teltleir ved Sofienberg kirke.

Les kommentar: Ikke Rom for dem på Berget?

I en pressemelding opplyser politiet at de forutsetter at grunneier følger pålegget gitt av Oslo kommune.

- Dersom kommunen etter lovpålagt saksbehandling anmoder politiet om bistand til å stanse virksomheten, vil politiet etterkomme anmodningen, sier fungerende politimester Roger Andresen i en pressemelding.

OPPDATERING: Sent mandag kveld har romfolket fortsatt ikke forlatt leiren. De har blant annet flyttet sperringene slik at områdene rundt teltene og skurene ble mindre. Politiet brøt imidlertid inn for å forhindre at sperringen ble mindre, skriver Dagbladet. Flere av beboerne i områder har også samlet seg ved leiren, og stemningen har til tider vært amper.

Må flytte hurtig
Bydelsoverlegen har kommet med følgende vedtak angående teltleiren på Årvoll.

  1. Virksomheten må stanses, ettersom virksomheten kan medføre overhengende helsefare.
  2. Området må fraflyttes så fort som mulig og i løpet av dagen (mandag).
  3. Beboerne må omgås varsles om helsefaren.

I brevet til Årvoll Eiendom AS beskriver bydelsoverlegen at det var slått opp omtrent 15 telt og «plankehytter» på stedet. Det var blitt brakt opp fire mobile toaletter til området, og en stor søppelcontainer var tilgjengelig.

Det opplyses om at det ikke var tilrettelagt for tilstrekkelig hygienisk og betryggende drikkevann, og at vann ble hentet fra en rennede bekk. Tre barn befant seg på området, sammen med 20-30 voksne.

Farlig for barn
Nettavisen omtalte tidligere på mandag helsefaren på romleiren.

- Dette er en anleggsplass som kun består av store steiner som kan velte. Hvis politikere kommer dit på befaring er det påkrevd med vernesko og hjelm. De henter vann fra en lokal bekk. Barn burde ikke leve under slike forhold, uttalte leder for Bjerke Bydelsutvalg Steinar Arnesen (Ap) til Nettavisen.

Les mer: - Barn burde ikke leve under slike forhold

På fredag ble det bestemt at ledelsen i Sofienberg kirke ønsket å få de rundt 200 romfolkene fjernet fra kirketomten i løpet av lørdag.

Da fikk altså romfolket et nytt alternativt bosted på Årvoll, men nå må folkegruppen altså finne et nytt tilholdssted.

Det hadde blant annet kommet klager fra barnefamilier

- Vi får klager fra naboer hele tiden, fra foreldre som ikke tør å sende barna ut for å leke. Det er ikke noe hyggelig for folk som bor i nærheten å trekke opp rullgardinen og se en som gjør fra seg rett utenfor vinduet, har fungerende byrådsleder Torger Ødegaard (H) uttalt.