*Nettavisen* Nyheter.

Romfolkets talsmann løslatt i dag

Foto: Martin Jacob kristoffersen (Nettavisen)

Politet ba om fire ukers varetektsfengsling. Tingretten var uenig.

28.09.12 18:23

(Nettavisen):Den bedrageridømte nestlederen i Folk er folk, Nicolae Stoica, ble onsdag denne uken pågrepet på et seminar om inkludering av romfolk.

Stoica (27) ble pågrepet på på Fafo-seminar om inkludering av romfolk i Europa.

Stoica er i sitt hjemland Romania dømt til fire år og to måneders fengsel for grov svindel og tilknytning til organisert kriminalitet. Selv hevder han at dommen er politisk motivert.

Idag ble 27-åringen løslatt.

Stoicas advokat, Erlend Andersen, sier til Nettavisen at hans klient er glad for å slippe fengsel.

- Under dagens fengslingsmøte argumenterte jeg for at det ikke var unndragelsesfare (at Stoica skal stikke av red. anm.). Stoica har hele tiden vært åpen og årlig med norske myndigheter angående asyloppholdet. Han har i tillegg vært en offentlig person som ukentlig har vært i mediene. Min klient ønsker fokus på seg og sin egen sak og hadde alt å tape på å unndra seg norske myndigheter, sier Andersen til Nettavisen.

- Hva skjer videre nå?

- Løslatelsen endrer ikke saken ogprosessen vil fortstte å gå. Norske myndigheter venter nå på en utleveringsbegjæring fra Romania, sier advokat Andersen og legger til:

- Min klient gir uttrykt for at han ble behandlet på en røff måte av politet. I forhold til pågripelsen syns han metodene som ble brukt var overraskende.

bloggen sin skriver Stoica om forholdene i landet sitt og forklarer hvorfor han søker asyl.

I løpet av de siste månedene har han markert seg som talsperson og mekler mellom romfolket som befinner seg i Oslo, og maktapparatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.