Gå til sidens hovedinnhold

Romleiren nesten tømt

De siste romfolkene forlater i ettermiddag leiren på ridesentertomten på Årvoll.

ÅRVOLL: Da dittOslo var utenfor leiren i 14.30-tiden var det flere journalister enn romfolk i området.

– Det er to eller tre igjen, men tomten tømmes helt nå, sier leder av bydelsutvalget Steinar Arnesen (Ap).

LES OM RIDEHUSTOMTENS UTROLIGE HISTORIE HER

Verdighet

Det har vært en hektisk tid for lokalpolitikeren og lokalbefolkningen. Arnesen er glad for måten leiren ble avviklet på.

– Vi respekterer at de gjør dette selv, og det blir gjort med verdighet uten innblanding av politiet. Det har vært mye styr den siste tiden og urolig for lokalbefolkningen. Leiren har tiltrukket seg en del uønskede turister, sier Arnesen.

Les også: Romleire på Årvoll avvikles

Han er også glad for at fokuset nå har flyttet seg og at det nå er en debatt om romfolkets situasjon. Han vet ikke hvor romfolket drar, men sier de drar som individer og ikke som gruppe.

Arnesen skryter av lokalbefolkningen og måten de har taklet situasjonen på.

- De har oppført seg ryddig og har hatt fokus på eierne og ikke på romfolket, de har heller ikke hauset opp stemningen og oppfordret folk til å holde seg unna, sier Arnesen.

Det har vært episoder hvor det er skutt raketter, kastet stein og kommet tilrop mot leiren, men dette mener Arnesen er uønskede tilreisende som har stått bak.

Roser Hæhre

Arnesen mener mye rett gjøres i dag ved at bistandspenger brukes i Romania.

- Problemet må løses der folk bor, jeg er motstander av et tiggerforbud som også vil ramme narkomane og andre som trenger det. I et humanistisk samfunn bør det være rom for det, men vi burde kanskje kreve legitimering slik det er i Bergen, sier han.

Bydelen og lokalbefolkningen har i mange år levd i usikkerhet rundt situasjonen på ridesentertomten. Arnesen roser grunneier Albert Hæhre for måten han har taklet situasjonen.

- Vi kom litt skjevt ut, men jeg har vært åpen for dialog og Hæhre har vært positiv å samarbeide med. Jeg vil rose Hæhre for at han tok grep og ansvar, sier Arnesen.

Les også: Jeg er tatt på senga, 100 prosent.

Den andre grunneieren, Vanessa Quintavalle, har ikke BU-lederen lyktes å komme i kontakt med.

- Jeg har prøvd, men hun sier hun ikke har tid. Quintavalle har bidratt til at dette løser seg, men man kan jo selv tolke hvor frivillig det var, sier Arnesen.

Debatt: «Egne sigøynerbydeler vil kunne bidra positivt».

Drømmer om skole

Det kan se ut som om grunneierne ikke ønsker å bygge ridesenteret lokalpolitikerne og lokalbefolkningen en gang ble forespeilet. Hva som skjer med tomten er høyst usikkert, bortsett fra at det ikke blir boliger.

- Boliger blir det ikke, det er helt klart. Det vil verken byrådet eller BU, sier Arnesen.

Tomten ligger i dag ute for salg og Steinar Arnesen ønsker seg skole og barnehage.

- Kommunen avventer nok litt, det er det borgerlige flertallet som bestemmer. Men Bydel Bjerke er den bydelen i Europa som øker mest og vi vil vokse 25 prosent de neste årene og har behov for skole og barnehage, sier Arnesen.

Når de siste romfolkene har forlatt leiren innen klokken 18 i ettermiddag forutsetter Arnesen at leiren sikres og ryddes.

- Tomten er farlig for barn og må sikres og ryddes. Jeg går ut fra at grunneierne ordner dette selv, kommunen kommer ikke hjem til meg og rydder i min hage, sier Arnesen.