Romney: - De burde bombe Chicago

Foto: Charles Dharapak (Ap)

Snakket om hvordan fanatikere kunne angripe USA.

19.09.12 13:22

Republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney, er i hardt vær om dagen, spesielt etter at det dukket opp en usminket video hvor han fornærmet nærmere 150 millioner amerikanere.

I videoen, som viser Romney tale under en pengeinnsamlingsmiddag i mai, sier presidentkandidaten at 47 prosent av amerikanerne ikke betaler inntektsskatt, og han nærmest stempler dem som trygdesnyltere.

- Sprenge en skitten bombe
I videoen forteller Romney også hva han ville ha gjort om han skulle utført et terrorangrep på amerikansk jord.

- Om jeg var Iran, en maktsyk fanatiker, så hadde jeg sagt: La oss gi litt radioaktivt materiale til Hizbollah, få dem til å frakte det til Chicago eller et annet sted, og når noe eventuelt går galt eller om USA skulle bli truende, så kan vi si: Vet du hva? Om dere ikke trekker dere tilbake, så kommer vi til å sprenge en skitten bombe, sa Romney i videoen.

- På denne måten kunne USA ha blitt kneblet og utpresset av Iran, av mullaene, av gale folk. Så vi har ingen andre alternativer enn å sørge for at Iran ikke skaffer atomvåpen, sa Romney.

Chicago er som kjent hjembyen til president Barack Obama.

- Ønsker ikke fred
Romney sa også at palestinerne egentlig ikke ønsket fred i Midtøsten. Hele videoen er publisert av det venstreorienterte magasinet Mother Jones. Det var barnebarnet til tidligere president Jimmy Carter som tipset avisen om videoen, som har ligget ute på YouTube en god stund.

Les også disse sakene:

I videoen avskriver Romney de 47 prosentene fordi han mener de likevel vil stemme på Obama. Romney sier blant annet det ikke er hans jobb å bry seg om dem.

I ettertid har Romney erkjent at uttalelsene var lite elegante, men han nekter å trekke dem tilbake. Romney sier han snakket om valgkampstrategi, og ikke politikk, da han sa han ikke brydde seg om dem som ikke betaler skatt.

Foto: Carolyn Kaster

- Jeg er hele USAs president
Obama fikk sjansen til å kommentere Romneys uttalelser da han stilte på talkshowet til David Letterman tirsdag kveld.

- Én ting jeg har lært av å være president, er at jeg representerer hele landet, sa Obama.

En fersk måling fra CBS News/New York Times viser at Obama har en oppslutning på 49 prosent mot Romneys 46 prosent. Målingen til Democracy Corps Poll viser 50 prosent til Obama og 45 til Romney. Begge målingene er fra forrige uke.

I en enda ferskere meningsmåling fra AP-GfK får imidlertid Obama en oppslutning på 47 prosent og Romney 46.

Er slaget tapt?
Noen politiske analytikere hevder slaget for Romney er tapt etter at han snakket nedlatende om USAs trygdemottakere. Mens andre sier han fortsatt har en mulighet til å gå av med seieren i presidentvalget 6. november.

Kilder: BBC, ABC News, The Times, Mother Jones Chicago Sun Times.

Nedenfor kan du se videoen av Mitt Romney.

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.