RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Romney: - Heller boliger enn månebase

Foto: SCOTT AUDETTE (Reuters)
Sist oppdatert:
Mitt Romney angrep Newt Gingrichs forslag om fast månebase i debatten før nominasjonsvalget i Florida.

Jacksonville (NTB-Reuters-AFP): De republikanske rivalene Mitt Romney og Newt Gingrich kranglet om innvandring og månebaser i den siste debatten før det viktige nominasjonsvalget i Florida.

For Gingrich er det avgjørende med seier i Florida for å beholde sin status som en reel trussel mot Romney.

USAs viktigste romfartssentre ligger i Florida, og Gingrich vakte oppsikte tidligere denne uken da han foreslo bygging av en permanent amerikansk base på månen. Den skal være på plass i løpet av åtte år hvis han blir president.

Under torsdagens debatt i Florida advarte Gingrich mot å la Kina overta rollen som den viktigste romfartsnasjonen. Men Mitt Romney lot seg ikke skremme.

– Jeg er ikke ute etter å bygge en koloni på månen. Det vil trolig koste flere hundre milliarder, hvis ikke billioner. Jeg vil heller bygge boliger her i USA, sa han.

– Ville fått sparken
Romney minnet om sin lange fartstid som næringslivsleder og sa han ikke ville vært nådig hvis en av hans ansatte hadde foreslått byggevirksomhet på månen.

– Jeg ville gitt ham sparken, forsikret Romney.

Han reagerte også sterkt på at Gingrich har beskrevet ham som innvandringsfiendtlig. Påstanden er motbydelig, hevdet Romney, som la til at han er sønn av en mann født i Mexico.

Gingrich ønsker en mindre streng innvandringspolitikk enn mange andre republikanere, og han mener USA ikke kan kaste ut flere millioner mennesker som bor i landet uten å ha papirene i orden. I stedet er han tilhenger av en form for frivillig retur av ulovlige innvandrere.

Langt bak
Også kristenkonservative Rick Santorum og ultraliberale Ron Paul er med i kampen om å bli Det republikanske partiets presidentkandidat, og begge deltok i debatten i Floridas største by Jacksonville. Men de ligger langt bak Romney og Gingrich på meningsmålingene.

Debatten som ble holdt ved et universitet i byen, ble ledet av Wolf Blitzer fra TV-stasjonen CNN. Nominasjonsvalget i Florida holdes i neste uke. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere