Gå til sidens hovedinnhold

- Romney er syk

- Mitt Romney lider av «Romnesia», mener USAs president, Barack Obama.

Barack Obama og den demokratiske leiren, har lenge ment at utfordreren til presidentvervet i USA, guvernør Mitt Romney, er en vinglepetter.

- Det sykdommen han lider av, må ha et navn. Jeg tror den heter Romnesia, sa Barack Obama under en tale ved Mason- universitetet i Fairfax, Virginia fredag ettermiddag, til ellevil jubel fra tilmøtte kvinner.

Hashtaggen #Romnesia har allerede blitt retweetet tusenvis av ganger på Twitter, og gir Obama luft under vingene med budskapet sitt.

Dermed henspiller Obama sannsynligvis på «amnesia», eller hukommelsestap.

Symptomer på Romnesia
Presidenten nevner de typiske symptomene på Romnesia, og trekker spesielt fram Romneys politikk overfor kvinner.

- Hvis du sier du er for lik lønn, men vil ikke støtte lovforslaget som sikrer lik lønn, da kan du ha Romnesia, sier Obama.

Han sikter til at Romney ikke vil svare på om han støtter det så kalte «Lilly Ledbetter Fair Pay»- lovforslaget. I 2007 avgjorde amerikansk høyesterett at kvinner ikke kan dra et selskap for retten, dersom de får mindre betalt enn sine mannlige kolleger, med mindre de gjør det innen 180 dager fra deres første lønnsutbetaling. Obamas lovforslag gikk ut på at den fristen fornyes for hver lønnsutbetaling.

Republikanere stoppet dette lovforslaget i Senatet i 2008, men demokratene presset dette gjennom i 2009.

Video fra YouTube, tatt fra CNN:

HTML EMBED

- Vil forby abort - men ikke i sin hjemstat
- Hvis du mener at kvinner burde ha tilgang til prevensjonsmidler, men støtter lovforslag som lar arbeidsgivere nekte dem det, da kan du ha Romnesia, sier Obama videre.

- Hvis du sier at du forsvarer kvinnens rett til å bestemme over sin egen kropp, men så står du frem i en debatt og sier at du vil være glad for å signere et lovforslag som forbyr dette, åh, mann, da har du definitivt Romnesia, sier Obama.

Romneys standpunkt er å beskytte det ufødte liv og forby abort. Av Obama-leiren har Romney blitt kritisert for sitt utsagn under primærvalgkampen i 2007.

- Jeg hadde ønsket velkommen en situasjon hvor det var enighet i USA om at vi ikke ønsker abort i landet i det hele tatt, punktum, sa han.

I løpet av de siste årene har Romney valgt å tillate abort i tilfelle voldtekt, incest og for å redde morens liv. Romney har av demokratene blitt kritisert for dermed å gå imot sin egen politikk som guvernør i Massachusetts, hvor abort er tillatt.

- Smålig av Obama
Romney på sin side reagerer på angrepet med å kalle det smålig, og beskyldte Obama for ordlek i stedet for å rettferdiggjøre hvorfor han vil gjenvelges.

- De har nedlatt seg til å bruke latterlige ord og smålige angrep, sa Romney på et valgmøte i Florida ifølge NTB.

Romney har tatt igjen Obamas forsprang på meningsmålingene etter at han framsto som en moderat politiker i den første TV-debatten for to uker siden.

Han inntok en moderat holdning til helsereformen han tidligere har kritisert i kraftige ordelag, og han sa også at han ikke var imot all statlig regulering.

Romney leder fortsatt
Ifølge den siste meningsmålingen fra Rasmussen, ligger Romney fire prosent etter Obama i oppslutning blant kvinner. Det er likevel en kraftig forbedring fra september, hvor han lå etter med over 10 prosent. Det gjenstår å se hvordan Obamas stunt gjør seg gjeldende foran den neste debatten mot Romney natt til tirsdag norsk tid.

Romney leder fortsatt over Obama på meningsmålingen fra Gallup, med 51 prosent mot Obamas 45. I de viktige svingstatene, som Wisconsin og Iowa, viser tall fra NBC og Wall Street Journal at det er Obama som har en liten ledelse.

Ifølge Gallup mente 51% av de spurte at Obama gjorde en bedre figur under den forrige debatten, mot 38 prosent for Romney. Etter den første debatten fikk Romney overveldende 72 prosent mot Obamas 20.

- Ringpermer fulle av kvinner
Under den siste debatten mot Obama, ble Romney spurt om hvordan han vil rette opp kjønnsubalansen i høye stillinger. Han fikk saftig kritikk for utsagnet sitt om at han fikk «ringpermer fulle av kvinner», blant annet av den anerkjente forfatteren Emma G. Keller i the Guardian.

- Da jeg var guvernør og skulle finne folk til styret mitt, så det ut som om alle søkere var menn, sa Romney.

«Så ut som menn? Enten var de, eller så var de ikke menn», påpeker Keller.

Romney bedyret deretter at han beordret staben sin til å finne noen kvinner, men at det var vanskelig.

- Da gikk jeg til forskjellige kvinneforeninger, og spurte om de kunne hjelpe oss, så kom de tilbake med ringpermer fulle av kvinner, sa Romney. (binders full of women)

Men så kronet Romney verket med å si:

- I den nye økonomien jeg skal få i gang, vil arbeidsgivere være så giret på å ansette gode arbeidstakere, at de kommer til å bli ivrige etter å ansette kvinner.

«Kvinner vil dermed bli vurdert kun dersom det kommer til å bli mangel på menn», skriver Keller.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto