*Nettavisen* Nyheter.

Romney leder, men slo ikke ut rivalene

Boston (NTB-AFP-Reuters): Med et nødskrik vant Mitt Romney et spennende nominasjonsvalg i Ohio. Men han greide ikke å slå ut rivalene på supertirsdagen selv om han vant i seks delstater.

07.03.12 09:41

Først da 96 prosent av stemmene var talt opp i Ohio, våget CNN å sende ut prognose om at Romney ville vinne over Rick Santorum. Romney ledet da med bare 12.000 stemmer av 1 million avgitte - 38 prosent mot 37 prosent.

Tidligere ble det klart at Romney vant i sin egen hjemstat Massachusetts med et valgskred på 72 prosent, i Vermont og i Virginia, der hans eneste konkurrent var Ron Paul, og i Alaska. Han vant også i Idaho, der det er mange mormoner.

Newt Gingrich vant som ventet en klar seier i sin egen hjemstat Georgia, en seier som var tvingende nødvendig om han skulle fortsette å være en relevant kandidat i Republikanernes nominasjonskamp.

Men Gingrich greide ikke å vinne i to andre delstater i sør som han håpet han skulle gjøre det godt i, nemlig Oklahoma og Tennessee. Dem tok Rick Santorum med god margin. Santorum overrasket samtidig med seier i North Dakota.

Valgdagsmålingen ga Romney en statistisk usikker ledelse med 40 mot 36 prosent, men etter hvert som opptellingen gikk sin gang, vekslet de to om ledelsen, og Santorum ledet lenge før Romney til slutt vant med knappest mulig margin.

Romney håpet å vinne iallfall halvparten av de ti delstatene som hadde nominasjonsoppgjør på supertirsdag, slik at han kunne fjerne all tvil om at han er den som har best muligheter til å vinne over president Barack Obama til høsten. Han nådde dette målet og vant i seks av delstatene.

Men resultatene tyder på at han likevel ikke har greid å slå noen av de andre rivalene ut av konkurransen, heller ikke Ron Paul, som egentlig ikke er med for å vinne, men for å styrke sin egen liberalistiske gruppe og få nok delegater til å ha reell makt på partilandsmøtet i august.

I de siste dagene før valget tirsdag satset han alt på å tiltrekke seg velgere blant de mange konservative industriarbeiderne i staten. Han vant i byene, mens Santorum vant i mindre byer og mer spredt bebygde strøk.

Valgdagsmålingene viser at det var Santorum som trakk til seg størst støtte blant dem som tjener mellom 30.000 og 100.000 dollar, mens milliardæren Romney er på topp blant de rikeste.

Det viser at Romney fortsatt sliter med å kommunisere med vanlige mennesker, mens Santorum har lettere for det, ikke minst fordi han kommer fra arbeiderklassebakgrunn selv, med en bestefar som var gruvearbeider.

Selv om Santorum ikke vant Ohio, er nestenseieren en sølvmedalje, og både han og Gingrich fortsetter en seig kamp om hvem av de to som kan samle de konservative stemmene og prøve å frata Romney en sikker nominasjon.

Enkelte eksperter mener imidlertid at president Barack Obama var supertirsdagens egentlige vinner, ettersom Republikanernes nominasjonskamp nå ligger an til å trekke ut helt til sommeren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.