RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Romskipet Rodius

Sist oppdatert:
Noen mumler om monstre fra det ytre rom, andre sier: "jøss så kul bil". Vi har testet en av de mest spesielle bilene som er blitt lansert i år
Vi var ganske spente på hva som ventet oss da vi skulle testkjøre den nye flerbruksbilen fra SsangYong: Rodius. Det som på forhånd fremsto som kjøretøyets mest fremtredende karakteristikk var uten tvil den kontroversielle designen. Et flertall av observatørene har vendt tommelen ned, men enkelte synes til og med den er kul. En ting er sikkert: Rodius blir lagt merke til.

SsangYong øker i Norge

DAF Norge, som fikk agenturet på SsangYong i 1994, lanserte den 26. april den nye MPVen (flerbruksbilen) Rodius på det norske markedet. SsangYong har fått en viss grad av suksess på det norske markedet de seneste årene takket være SUVen Rexton som kan registreres som varebil. Det kan også nye Rodius, og ved utgangen av mai var 34 eksemplarer blitt registrert på grønne skilter her i landet.

Stor flerbruksbil

Nest etter designen er det størrelsen som slår en når man betrakter Rodius. Den måler da også 5 meter og 13 centimeter i lengden og over 1,80 i høyden. I Korea selges bilen med opp til 11 sitteplasser. Dette ville vært uaktuelt her i Norge, men her kan den fås som 7-seters flerbruksbil med god fleksibilitet og god plass til alle passasjerene og bagasjen deres attpå. Det er denne versjonen vi har testet. Nå er den selvfølgelig tung, og er i tillegg utstyrt med en kraftig motor, så med norske avgifter blir Rodius som 7-seter ikke akkurat billig.

Som varebil fra kr. 289.900

Selv om denne testen behandler 7-setersvarianten, har vi kikket på hva Rodius konkurrerer mot både som varebil og personbil, og med grønne skilter er den faktisk stor nok til ikke bare å true ombygde flerbruksbiler som Citroën C8, Chrysler Grand Voyager eller Mitsubishi Grandis, men også nærme seg kassebiler som Volkswagen Transporter. Importøren håper i fremtiden også å kunne tilby Rodius som 3-seters varebil.

Familie og bagasje

Men her dreier det seg altså om en "people-mover" som det så fint heter på engelsk. Vi ville finne ut hvordan den står seg i sammenligningen med etablerte storfamilie-biler som Chrysler Grand Voyager, Renault Grand Espace og Volkswagen Caravelle/Multivan.

SsangYong Rodius er utstyrt med en kraftkilde av Mercedes-opprinnelse og girkasse fra samme kilde. Bilen er stor og tung og trenger dermed godt med krefter. Vi undersøkte først hvordan motor og kjøreegenskaper takler utfordringen å gi denne mastodonten brukbar og trygg fremdrift på veien.

Les mer og se bilder her:

TEST: Romskipet Rodius

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere