Gå til sidens hovedinnhold

Romsonden Rosetta våknet etter mer enn to års dvale

Paris (NTB-AFP): Romsonden Rosetta ga mandag fra seg livstegn for første gang på to og et halvt år. Sonden skal etter planen hekte seg på en komet i august.

Mandag våknet sonden etter å ha vært i dvale i to og et halvt år. Grunnen til dvalen var at Rosetta var for langt fra solen til at den fikk kraft til solcellene den er utstyrt med.

Den ble skutt opp i 2004 og skal med sin romreise få svar på noen av solsystemets hittil ubesvarte spørsmål. Dersom alt går etter planen skal Rosetta sirkle rundt kometen 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko i august. I november skal den sende ut landingsfartøyet Philae.

- Det er en gledelig nyhet at Rosetta nå er i gang, men jeg er ikke overrasket, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter.

Ifølge Wahl var Rosettas oppvåkning likevel spennende fordi ESA aldri har gjort en så lang søvnfase for en romsonde noen gang. Nå kan mange europeiske romforskere puste lettet ut.

- Men dette er bare begynnelsen for kometjegeren, utfordringene kommer til å stå i kø, både med manøvrering tett inntil en aktiv komet og landsettingen av Philae, avslutter Wahl. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen