*Nettavisen* Nyheter.

Rømte fra dødsflommen

Foto: Foto (Privat/Østlands-Posten)

Christoffer Svendsen fra Bisjord og hans kjæreste Camilla Holte evakuerte tirsdag fra huset sitt i forstaden West End utenfor Brisbane i Australia.

12.01.11 12:08

Storflommen som herjer i staten Queensland i Australia har krevd flere menneskeliv.

Tre fjerdedeler av staten blir definert som katastrofeområde, og så mange som 200.000 mennesker skal være på flukt fra vannmassene.

Blant disse er Christoffer Svendsen fra Bisjord i Larvik.

Østlands-Posten var i på tirsdag i kontakt med ham.

Da hadde han og kjæresten Camilla Holte fra Oslo rømt fra huset sitt i West End utenfor Berlin, og søkt tilflukt hos venner på Gold Coast.

- Det går bra med oss, forsikrer Svendsen over telefonen.

Paret valgte selv å evakuere, til tross for at huset de bor i foreløpig ikke er direkte rammet av flommen

- Vi har fått beskjed om at flommen ikke er på sitt verste ennå, og at vannstanden i Brisbane-elva vil stige mer i løpet av de neste 48 timene. Derfor valgte vi å evakuere for sikkerhets skyld, før veiene eventuelt blir stengt.

Paret ble hentet av venner med bil, og reiste til byen Gold Coast, kjent for feriestedet Surfers Paradise.

Områder rundt West End er rammet av flommen, og vi vet at huset vi bor i ble berørt under den andre storflommen i 1974, forklarer Svendsen. De voldsomme naturkreftene har gjort sterkt inntrykk på dem begge:

- Situasjonen er jo veldig dramatisk. Når man ser hvor omfattende flommen er, er det klart det går inn på en. Utrolig mange mennesker får hjemmene sine ødelagt, forklarer han.

Svendsen har den siste tiden bodd og jobbet i Brisbane, og planlegger å sette i gang med studier på et av byens universiteter fra februar av.

20.000 hjem er i fare
20.000 hjem er i fare når Brisbane River er ventet å nå flomtoppen torsdag, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Minst 22 personer har så langt omkommet i Queensland etter at kraftig nedbør førte til at elver gikk over sine bredder og et område på størrelse med Frankrike og Tyskland tilsammen ble satt under vann.

Brisbanes borgermester Paul Pisasale har bedt folk holde seg unna sentrum, og onsdag var en rekke av byens kontorbygg tømt.

Steph Stewardson, som jobber som grafisk designer, sier det var en strøm av folk som forlot Brisbane sentrum rundt lunsjtid tirsdag da elva begynte å gå over sine bredder.

Det er etablert to evakueringssenter i byen med plass til inntil 6500 personer.

Myndighetene har bedt alle som bor i utsatte områder i byen om å gjøre sine hjem klar for flommen og komme seg unna og bo hos venner og familier. De har også oppfordret folk til å holde seg unna gatene.

- Dette er ikke ingen turistattraksjon. Det er en veldig alvorlig naturkatastrofe, sa delstatsminister Anna Bligh ifølge AP.

- Hold dere hjemme, ikke dra ut hvis det ikke er aboslutt nødvendig, lød hennes oppfordring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.