*Nettavisen* Nyheter.

Røntgenkaoset fortsetter

Foto: Curato Røntgen (Curato)

Tingretten stopper røntgenkontrakt.

11.02.11 14:52

Røntgenkaoset i Helse Sør-Øst fortsetter.

Rett jul skrev Nettavisen om anbudsrotet i Helse Sør-Øst, der ingen visste hvem som skulle ta seg av røntgenpasientene fra nyttår.

Det etter at Curato Røntgen, som har drevet røntgenvirksomheten i helseforetaket de siste årene, tapte anbudsrunden. Curato har gått til rettslige skritt, og inntil det er avklart, får heller ikke den største anbudsvinneren, Unilabs, skrevet under på noen kontrakt. De får dermed ikke startet skikkelig med sine investeringer.

Helse Sør-Øst valgte til slutt å utsette anbudsskiftet i tre måneder, etter at Helse- og omsorgsdepartementet sendte brev til helseforetaket der de krevde svar på hvordan de skulle håndtere røntgenkaoset.

Curato: - Vi er fornøyd
Nå er det ny utvikling i saken, til fordel for Curato Røntgen. Hedmarken tingrett har gitt røntgenselskapet medhold i at nye avtaler ikke kan underskrives før saken er behandlet i en sivil rettssak eller i Klagenemda for offentlige anskaffelser (KOFA).

- Vi er veldig fornøyd med avgjørelsen. Den er jo veldig klar på at det ikke er noe tvil om at det er grunn til å utsette kontrakten for å sikre at alle blir behandlet riktig, sier daglig leder Mona Rydland ved Curato Røntgen til Nettavisen.

Tingretten har gitt røntgeninstituttet medhold i begjæringen om såkalt midlertidig forføyning.

Dermed kan Curato Røntgen, som mener det er blitt gjort juridiske feil i anbudsprosessen, inntil videre fortsette med full og normal drift ved sine 12 avdelinger.

- Inntil videre er det som før. Så lenge vi har den midlertidige kontrakten så er det ingen endringer for pasientene, de har fortsatt et godt tilbud, sier Rydland.

- Forskjellsbehandling
I dommen kommer det fram at Curato har vist til at Unilabs endret sitt tilbud på leveringsadresse for tjenesten for området Vestre Viken to ganger etter at anbudsfristen hadde gått ut. Helse Sør-Øst (HSØ) skal ikke ha informert de andre tilbyderne om at det var mulig å gjøre endringer i tilbudet.

«Utgifter til lokaler for leveringssted for tjenesten er etter rettens oppfattelse av betydning for tilbyrdernes prissetting av tilbudet. Retten finner det derfor sannsynliggjort at Unilabs endring av leveringsadresse kan ha invirket på det endelige tilbudet de ga til HSØ», står det i dommen.

Retten mener helseforetaket har forsksjellsbehandlet de ulike selskapene.

«Det er etter rettens vurdering klart at denne type forskjellsbehandling ikke kan rettes opp på noen annen måte enn ved avlysning av konkurransen. Retten viser i den anledning til at det er sannsynliggjort at Unilabs har blitt gitt en fordel som nevnt over, og at ingen av de andre tilbyderne har kunnet benytte seg av denne muligheten», står det videre.

- Det kan ta måneder
Curato har nå fått en frist til 11. februar med å inngi stevning til en rettssak i Hedmarken tingrett.

- Men det vil jo si at det kan ta lang tid før denne saken er løst?

- Det vil nok ta noen uker eller måneder. Foreløpig har vi en midlertidig kontrakt ut mars, men om det er tilstrekkelig for å få avklart dette, har jeg noe tvil om, sier selskapets daglige leder.

Helse Sør-Øst sier de tar avgjørelsen fra tingretten til etterretning.

- Helse Sør-Øst tar dette til etterretning, og vi vil nå sette oss grundig inn i kjennelsen, sier direktør for eksterne helsetjenester i Helse Sør-Øst RHF, Stig Grydeland.

- I vår vurdering av hva vi nå gjør videre, legger vi til grunn at tilbudet til pasientene til enhver tid skal være ivaretatt, sier Grydeland.

- Vi kommer ikke videre
Den største anbudsvinneren, Unilabs, uttrykte før jul at situasjonen var vanskelig.

- Vi har ventet på denne kontrakten i svært mange uker for å komme videre med våre planer. Kontrakt skulle være signert før 1. november, og det er det som gjør denne situasjonen litt vanskelig, sa administrerende direktør for Unilabs, Tom Emil Asp, til Nettavisen.

Unilabs: - Vi har ventet på kontrakten i ukesvis
Bent Høie (H): - Det kan gå riktig ille

Helse Sør-Øst har forklart at de har valgt Unilabs framfor Curato Røntgen fordi de med den nye avtalen vil øke sin kapasitet på radiologi med 14 prosent for den samme prisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.