*Nettavisen* Nyheter.

Røntgenkaoset skaper bitter strid

Foto: Curato Røntgen (Curato)

Kontraktsvinneren reagerer kraftig på anklagene fra konkurrenten.

13.02.11 21:25

Røntgenkaoset i Helse Sør-Øst (HSØ) vil ingen enda ta, i alle fall ikke på en stund.

Nettavisen skrev for første gang om anbudsrotet helseforetaket rett før jul, da ingen visste hvem som skulle ta seg av røntgenundersøkelsene fra nyttår.

Curato Røntgen, som har drevet røntgenvirksomheten de siste årene, tapte nemlig anbudsrunden og mente det var blitt gjort feil i saksbehandlingen.

De klaget først til Helse Sør-Øst, men fikk avslag. Deretter gikk de til Hedmarken tingrett der de fikk medhold i at den nye røntgenkontrakten ikke kunne underskrives før saken er blitt behandlet i en sivil rettssak eller i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA).

Foreløpig er kontrakten utsatt til 1. april.

- Vi flyttet i Drammen
Det Curato reagerer på er at Unilabs har skiftet adresse på sine lokaler to ganger etter at anbudsfristen gikk ut, og at Helse Sør-Øst ikke skal ha informert de andre søkerne om at det var mulig å gjøre endringer i tilbudet.

Men nå slår Unilabs tilbake. De reagerer kraftig på påstandene om at de har brutt anbudsreglene.

- Vi mener dette er helt feil, da adresseendringen dreier seg om å flytte kontoret fra litt vest for Drammens jernbanestasjon til litt øst, sier administrerende direktør Tom Emil Asp i Unilabs til Nettavisen.

Asp påpeker at de nye lokalene trolig heller ikke blir billigere.

- Vi betaler etter all sannsynlighet mer i leie i de nye lokalene fremfor dem vi hadde tidligere, fordi tilgjengeligheten er bedre, sier han.

- Best tilbud viktigst
Han sier også at instituttet i Drammen bare utgjør maksimalt 10 prosent av hele avtalen.

- Dette har ingenting med premissene for vårt tilbud til HSØ å gjøre. Det viktigste for oss var å velge det beste lokalet for å tilby pasientene et best mulig tilbud, sier Asp.

Selskapets jurister har også vurdert dommen fra tingretten, og de mener den bygger på feil premisser.

- Ifølge våre jurister bygger dommen fra tingretten på feil premisser, så vi forventer at HSØ vil vinne fram med sin sak som de nå har anket til Lagmannsretten og at avtalen som ble varslet i november blir gjennomført i henhold til HSؒs tildelingsbrev, sier han.

Unilabs jobber nå ifølge ham for fullt for å levere i henhold til at avtalen iverksettes 1. april. Selskapet har startet med ansettelser, opplæring og har kjøpt inn utstyr.

- Flere undersøkelser
Unilabs er tildelt 78 prosent av det radiologiske markedet i helseforetaket, mens resten av markedet er tildelt Aleris i Oslo og Røntgensenteret i Kristiansand.

- Avtalen Helse Sør-Øst tildelte Unilabs om levering av røntgentjenester innebærer store helsegevinster for Helse Sør-Øst. 106.796 flere undersøkelser og etablering av to nye røntgeninstitutter vil bedre tilbudet for tusenvis av pasienter. Avtalen gir regionen to topp moderne nye røntgeninstitutter tilpasset fremtidens behov både på Hamar og i Drammen. Våre øvrige sentere blir oppgradert og utvide, sier han.

Curato Røntgen mener Helse Sør-Øst har vurdert kriteriene for tildelingen av anbudet, som betyr en omsetning på om lag 200 millioner kroner for anbudsvinneren, helt feil.

- Kvalitet skulle telle 50 prosent, tilgjengelighet 20 prosent og pris 30 prosent. Men vi mener de ikke har vurdert anbudene etter dette. Det kan virke som de kanskje har sett seg blind på at jo større volum, jo mer lønnsomt. De samfunnsøkonomiske konsekvenser av de store endringene, kan de ikke ha tatt høyde for, sa aglig leder Mona Rydland ved Curato Røntgen til Nettavisen før jul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.