Gå til sidens hovedinnhold

Roper varsko: - Kan føre til dårligere korona-vaksiner

Leger Uten Grenser slår hardt tilbake mot legemiddelbransjens spådommer om hva som vil skje hvis fattige land får vaksineoppskriften.

Denne uken kom nyheten om at USAs president Joe Biden stiller seg positiv til et forslag om å oppheve patentrettighetene for koronavaksinene under pandemien.

Hensikten med et patentunntak er å tilrettelegge for at fattige land skal kunne produsere egne koronavaksiner, slik at verden kan få bukt med pandemien enda raskere.

Les også: Etterlyser globalt vaksine-grep for å bekjempe koronapandemien: - Dette er fryktelig skummelt

- Dette er et viktig første skritt, sier lege og feltarbeider i Leger Uten Grenser, Erlend Grønningen, til Nettavisen.

Den norske og den danske legemiddelindustribransjen er ikke uventet kritisk til forslaget om patentunntak. De mener et patentunntak vil kunne føre til produksjon av dårligere koronavaksiner, at folk kan bli skadet og at tilliten til koronavaksiner blir betydelig svekket.

- Den produksjonen som skal til for å lage moderne vaksiner, baserer seg ikke kun på en oppskrift, men handler også om kompetanse, utstyr og viten, sier viseadministrerende direktør i den danske Lægemiddelindustriforeningen (LIF), Henrik Vestergaard, i en uttalelse til danske medier.

- Hvis man bare går i gang med å produsere, kommer man til å lage dårligere produkter, så kommer mennesker til å bli skadet, og tilliten til vaksiner blir nedbrutt, sier Vestergaard.

Les også: Syv rike land takket ja, mens Norge avslo vaksine-tilbudet

- Ikke et frislipp av kvakksalveri

Leger Uten Grenser sier dette er kjente argumenter som er fremmet og hørt over mange tiår.

- Det er gamle argumenter i ny forkledning. Disse forslagene om patentunntak kommer fra folkevalgte politikere i lavt- og mellominntektsland. De mener at deres industri er i stand til å produsere vaksiner og medisiner av god kvalitet. Også er det legemiddelmyndighetene i hvert suverene land som til slutt skal godkjenne vaksiner og bruk av vaksiner, sier Grønningen. - Det er ikke sånn at det blir et automatisk frislipp av kvakksalveri. Det er en grov forenkling, sier han.

Statens legemiddelverk bekrefter at det er gode systemer og mekanismer på plass for å kvalitetssikre vaksiner før de eventuelt godkjennes og tas i bruk.

- Legemiddelmyndighetene i alle land stiller strenge krav til produksjon og kvalitet av vaksiner. Hvis man følger det internasjonale regelverket, burde produksjonen kunne ha nødvendig kvalitet, sier medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til Nettavisen.

- Må dele kunnskapen

Grønningen i Leger Uten Grenser erkjenner at et patentunntak ikke løser alle problemene.

- Kunnskapsoverføring er også en helt klar nødvendighet. Utviklingen av koronavaksiner er basert på denne nye mRNA-teknologien. Det er ingen som har brukt mRNA-teknologien til å lage vaksiner før. Denne teknologien kom opprinnelig fra kreftforskningsmiljøet, som omstilte seg og lagde nye vaksiner. Alle problemene blir ikke løst med et patentfritak, men det er et viktig første skritt, sier han.

Les også: De gode vaksine-nyhetene kommer som perler på en snor

- Kan patentunntak føre til produksjon av dårligere vaksiner, Grønningen?

- Det er legemiddelmyndighetene i suverene stater som skal godkjenne vaksiner og bruk av vaksiner i eget land, akkurat som Statens legemiddelverk gjør i Norge. Patentunntak fritar ikke stater ansvaret de har overfor egen befolkning for å sikre gode, trygge vaksiner og medisiner, sier han.

- Dårligere vaksiner og falske vaksiner

Direktør for den norske bransjeforeningen Legemiddelindustrien (LMI), Karita Bekkemellem, er også kritisk til en patentoppheving og mener det vil være utfordrende for den globale vaksineforsyningen. Bekkemellem hevder en oppheving av patentrettighetene vil kunne forstyrre verdikjeden til allerede etablerte produksjonssteder, fordi de da må konkurrere om lite tilgjengelig råstoff med ikke-lisensierte produksjonsfasiliteter.

- Samtidig vil dette øke risikoen for dårlige, og i verste fall falske vaksiner på markedet. Produksjonslokaler må gjennom grundig testing av myndigheter og eksterne kontrollører for å forsikre den livsviktige kvaliteten og sikkerheten på vaksinene, sier Bekkemellem i en pressemelding.

- Det er riktig at forsyningskjeden og råvarer er en utfordring. Og da er det behov for globalt politisk lederskap som vil sikre forsyningskjeder. Det man har sett under pandemien, er at forsyningskjeden har vært preget av nasjonalisme. Det har ikke bare vært eksportrestriksjoner på ferdige vaksiner, men også på råvarer som brukes til å produsere vaksiner, sier Grønningen.

Les også: Helsedirektoratet: Den indiske varianten truer gjenåpningsplanen

Den internasjonale føderasjonen for farmasøytiske produsenter IFPMA er også kritiske til forslaget om patentoppheving, og mener det ikke vil føre til større vaksineproduksjon i verden.

- Den danske legemiddelbransjen viser til at en samlet vaksineproduksjon ved utgangen av 2021 allerede vil utgjøre ti milliarder vaksinedoser. Hva tenker du om det, Grønningen ?

- Men hvor har alle vaksinedosene havnet? Det vi ser nå er at Vesten har fått den største andelen av vaksinene. Vaksinenasjonalismen har vist at lavt- og mellominntektsland har fått lite vaksiner. Det vi også er redde for nå, er at når Vesten er ferdig vaksinert, vil det være behov for ytterligere vaksinedoser i Vesten grunnet mutasjoner. Det som er viktig, er at vi bygger opp vaksineproduksjonskapasiteten også i det globale sør, sier han.

Flere land uenige om patentunntak

Flere europeiske land, inkludert Norge og Frankrike, støtter nå forslaget til president Joe Biden om å oppheve patentbeskyttelsen på koronavaksiner. Russland er positive, og EU sier de er villig til å drøfte patentunntak. Tyskland er imidlertid motstandere av forslaget, og hevder patentene ikke hindrer masseproduksjon. Det store legemiddelindustrilandet Sveits er også skeptiske til patentopphevingen.

Norge har tidligere stemt imot et forslag i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om å gi fattige land unntak fra patentbeskyttelse. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har uttalt at det opprinnelige forslaget som ble behandlet i WTO, var «vidtrekkende» og ikke nødvendigvis ville føre til økt vaksineproduksjon. Norge stiller seg nå positivt til det amerikanske forslaget, som Eriksen Søreide mener vil kunne være mer presist og målrettet.