*Nettavisen* Nyheter.

Roper varsku om brister i skatteklage- systemet

Skatt øst Foto: Stig Martin Solberg.

- Klagesystemet har flere brister som kan true rettssikkerheten til skattytere, sier medlem av skatteklagenmda.

22.01.14 21:32

Å være uenig med Skatteetaten gir mer arbeid, men samme lønn for medlemmene av Skatteklage nemnda. Det kan true rettssikkerheten, mener medlem Ane Sofie Tømmerås. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

Skatteklagenemndas medlemmer får et fast årlig honorar på 85.000 kroner, uavhengig av hvor lang tid medlemmene bruker på sakene og antall klager fra skattebetalerne som behandles.

Er medlemmene enig med Skatteetatens vedtak, krysser de av for «ja», underskriver og saken er ute av verden. Lurer de på noe eller er uenig, kommer saken opp i møte med fem nevndsmedlemmer.

- Timegodtgjørelsen faller proporsjonalt med uenighet med skattekontoret, sier Ane Sofie Tømmerås, som er medlem av Skatt østs skattenevnd til DN.

Hun mener det er uheldig at det får negative personlige økonomiske konsekvenser å lande på skatteyters standpunkt. Overfor DN sier hun rett ut at klagesystemet har flere brister som kan true rettssikkerheten til landets skattytere.

Advokat Per-Ole Hegdahl i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) er også kritisk til at nevndsmedlemmene ikke får timebetalt eller betalt per møte.

Han viser i tillegg til at nevnden fortsatt besettes av lekfolk.

- Jeg husker fra min tid i Skatteetaten at desto mer komplisert en sak var og desto flere sider vedtaket var på, desto lettere var det å få vårt syn gjennom i Skatteklagenemnda, sier Hegdahl til DN.

Direktør Jan Magnus i Skattedirektoratet forklarer at etaten allerede har endret godtgjørelsesmodellen og at de har et forslag inne hos Finansdepartementet som innebærer en ny nevndsstruktur og høyere krav til nevndsmedlemmenes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.