Ropstad beklager abortuttalelse: - Krøkkete sagt

Tvillingabort:

KrF-nestleder Kjell Inge Ropstad sa kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to. Nå beklager han uttalelsen.

18.01.19 13:38

Ropstads uttalelse falt under partilederdebatten på NRK torsdag kveld. I etterkant mener Ropstad at uttalelsen kom feil ut:

- Det var krøkkete sagt, sier han til NRK fredag.

Se uttalelsen øverst i saken!

SVs Kari Elisabeth Kaski var en av dem som reagerte kraftig på uttalelsen som falt i partilederdebatten. «Hva er det du står der og sier?!" spurte hun på Twitter.

Abort har vært et betent tema i forhandlingene. KrF ønsket å få fjernet paragraf 2c, som partiet omtaler som «sorteringsparagrafen» i abortloven. De måtte nøye seg med at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger, såkalt tvillingabort, før grensen for selvbestemt abort, blir fjernet.

Nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad mener at kvinner som bærer fram ett barn, bør klare å bære fram to. Bildet viser Ropstad og statsminister Erna Solberg etter landsstyremøtene på Gardermoen torsdag. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

I samme debatt varslet SV-leder Audun Lysbakken at hans parti vil gå mot alle innskrenkninger i abortloven.

– Det som har skjedd, er et spektakulært nederlag for Ropstad som lovet endringer i paragraf 2c i abortloven. Han har lurt sitt parti inn i regjeringen på grunnlag av et løfte han ikke har klart å holde, sa Lysbakken.

Han mener det er en stor seier for den folkelige mobiliseringen som i høst kjempet for kvinners rett til å bestemme over egne liv.

– Alle som gikk i gatene, har vunnet, slår Lysbakken fast.

Samtidig trekker han fram forbudet mot tvillingabort.

– Her gjør vi noen veldig få familier sine valg til et nasjonalt stridstema uten at vi her vet noe om hvilke grunner disse familiene har hatt for å ta disse valgene. Det synes jeg er etisk problematisk, sier SV-lederen.

Les også: Moxnes: – Ropstad bør grue seg til 8. mars


Varsler KrF-protest på kvinnedagen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler «Norges største protesttog» mot KrF-nestleder Ropstad på kvinnedagen 8. mars etter at KrF fikk gjennomslag for å fjerne muligheten for fosterreduksjon, såkalt tvillingabort, ved friske flerlinger før grensen for selvbestemt abort.

– Det er et historisk tilbakeslag for kvinners frihet når abortretten svekkes for første gang på 40 år. Hele debatten oser av mistillit mot kvinners evne til å ta egne valg, sier Moxnes i en pressemelding.

Han mener Ropstad bør grue seg til kvinnedagen 8. mars.

– Da skal vi lage Norges største protesttog mot angrepene hans på kvinners frihet.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har grunn til å grue seg til 8. mars. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

- Har solgt KrF på januarsalg

Moxnes kaller den nye regjeringen «en koalisjon som ser ut til å få fram det verste fra to verdener». I tillegg til endringen i abortloven, trekker han også fram en «økonomisk politikk som fortsatt syr puter under armene på den økonomiske eliten».

– De rikeste får virkelig valuta for pengene i regjeringserklæringen. Høyres rike onkler har all grunn til å sprette champagnen i dag. De får nå en borgerlig regjering som kjemper for deres interesser, og får et avklart flertall bak seg i Stortinget. Kjell Ingolf Ropstad har solgt KrF billig på januarsalg, Høyres sponsorer har fått seg ny dørmatte, sier Moxnes i pressemeldingen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ankommer Gardermoen torsdag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Støre: -Abortsaken må opp i Stortinget

Før det kan gjøres endringer i abortloven, må saken opp for Stortinget. Det bekrefter både Ap-leder Jonas Gahr Støre og helseminister Bent Høie (H).

– Det må til Stortinget fordi loven må endres, sier Ap-lederen til NTB.

Under partilederdebatten torsdag beskrev Støre dagen som en «historisk dag, men på den triste siden».

– Jeg mener det er alvorlig for de kvinnene som nå må i nemnd for å forklare sin sak der hvor de hadde retten til å ta avgjørelsen selv, sier Støre til NTB. Han mener det skaper ustabilitet og konflikt rundt et tema som allerede er vanskelig.

Et av de mest betente temaene i regjeringsforhandlingene var abort, hvor KrF kjempet for innstramming i loven. De fikk ikke gjennomslag for å fjerne paragraf 2c som åpner for senabort, men fikk ja til å fjerne muligheten for fosterreduksjon ved friske flerlinger, noe som gjør at abortloven må endres.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Granavolden-plattformen

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag