Gå til sidens hovedinnhold

Ropstad går av som partileder og statsråd

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kunngjorde lørdag at han går av som KrF-leder og barne- og familieminister.

REGJERINGSKVARTALET, OSLO (Nettavisen): KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har vært i svært hardt vær den siste uken med blant annet «gutterom-gate» og skatteavsløringen. Lørdag meddelte han at han går av som KrF-leder og barne- og familieminister.

– Det er litt over et døgn siden jeg sto her sist. I går sto jeg her fordi det var viktig for meg å beklage og si unnskyld, innledet Ropstad.

Lørdag ble dagen han trakk seg.

SISTE: Erna møter pressen klokken 16.00.

Han forteller at det de to siste åra har vært en ære å være partileder og barne- og familieminister. Han viste til at han har hatt tid det siste døgnet til å tenke over hva som vil være best for familien, for partiet og for ham selv.

Han sa at han skjønner at mange er skuffet.

– Det rette for partiet og for meg nå er at jeg trekker meg og at en annen tar over stafettpinnen som partileder, sa Ropstad.

Fratrer så raskt han kan

– Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa Ropstad.

– Jeg er fortsatt motivert for KrF, men det rette for partiet nå og for meg, det er at en annen som tar over stafettpinnen som partileder, sa Ropstad.

Se video fra pressekonferansen her:

Han sier han vil fratre ledervervet så snart partiet er klar til å velge nye leder.

Han sier det har vært en ære å sitte i regjering, og at hun er imponert over Solbergs arbeid som statsminister. Han takker også statsminister Erna Solberg for at hun har gitt han tillitt i regjeringen.

Les også: Konfliktrådet anmelder scenekunstner Tormod Carlsen for dokumentforfalskning

– Angrer på vurderingen jeg gjorde i 2020

På Nettavisens spørsmål om Ropstad opplevd at han har gjort noe straffbart, svarte Ropstad:

– Jeg har fulgt de retningslinjene som har vært og har vært åpen om min situasjon, men akkurat det lovmessige må andre kommentere.

– Hvor mye skatt skylder du i dag?

– Jeg er i dialog med skatteetaten for å finne ut av det, og jeg er opptatt av å betale den skatten jeg skal betale.

– Det er litt spesielt at barndomshjemmet ditt og foreldrene dine sitt hus er trukket inn i dette som har fått en slik dramatisk vending. Hvordan opplever du det?

– Dette er mitt ansvar, og jeg er lei meg for akkurat det.

På spørsmål om hvordan han nå skal reise seg svarte Ropstad:

– Som jeg sa i går så er ikke tillitt noe jeg kan kreve. Det er bare noe jeg kan gjøre meg fortjent til. Jeg brenner for KrF sin politikk, og er opptatt av å løfte min landsdel Sørlandet, så jeg håper jeg kan bruke de neste fire årene til å gjøre en best mulig jobb for partiet og landsdelen.

Han meddeler at han angrer på at han gjorde den vurderingen han gjorde tilbake i 2020.

Se video hvor Nettavisens journalist spør ut Ropstad:

Andre møte på kort tid

Lørdagens pressemøte var Ropstads andre pressemøte siden det ble kjent at han har unngått å betale skatt ved å oppgi at han har hatt boutgifter til foreldrenes hus.

Ropstad har tidligere innrømmet at han i flere år har fått gratis bolig av Stortinget ved å være folkeregistrert hos foreldrene hans til i fjor, selv om han var bosatt i Oslo.

Ifølge Aftenposten skulle KrF-lederen dermed ha tilbakebetalt 175.000 kroner i skatt.

Fredag formiddag beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd.

Les Gunnar Stavrums kommentar om Ropstad-saken her: Alvorlig for Kjell Ingolf Ropstad – nå brenner det et blått lys for KrF-lederen

Solberg kjent med saken gjennom innsynsbegjæring

Statsminister Erna Solberg (H) ble først kjent med saken søndag eller mandag denne uken i forbindelse med at Aftenposten sendte innsynsbegjæringer til Statsministerens kontor (SMK).

Også hun måtte fredag svare på en lang rekke spørsmål fra pressen om saken. På direkte spørsmål om hvorvidt Solberg har tillit til Ropstad som statsråd, svarte hun slik:

– Jeg opplever at han er oppriktig lei seg for det som har skjedd og at det gikk i glemmeboken da han trodde det ikke betød noe. Vi må være forsiktige med slike ting.

I kontakt med Skatteetaten

Avsløringen fredag kom i tillegg til tidligere opplysninger om at Ropstad var folkeregistrert hos foreldrene i Agder, og på den måten fikk gratis pendlerbolig i Oslo.

Ropstad er i kontakt med Skatteetaten for å betale det han skylder. Økokrim meldte fredag at også de er i kontakt med Skatteetaten, som undersøker saken på vanlig måte.

Fredag ettermiddag opplyste Økokrim-sjef Pål Lønseth at dersom etaten finner det aktuelt, vil de ta kontakt med politiet. Dersom de gjør det, vil Økokrim og Oslo politidistrikt gjøre en vurdering av videre behandling.

Les også: Raseri mot Ropstad: – Han må jo anmeldes

Skatteetaten til Aftenposten: Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt

Skatteetaten sier at dersom de hadde fått riktige opplysninger fra Statsministerens kontor (SMK), ville de gitt et annet svar på spørsmål om skatt på Kjell Ingolf Ropstads statsrådsbolig.

– I henvendelsen fra SMK ble det opplyst som en forutsetning at det var utgifter til bolig på hjemstedet. Dette vilkåret ble derfor ikke nærmere problematisert i svarbrevet, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i juridisk avdeling i Skatteetaten til Aftenposten.

Hun sier at det ikke er riktig at Skatteetaten i svaret til SMK høsten 2020 svarte at pendlere uten utgifter til boligen på hjemstedet slipper å betale skatt av fri bolig fra arbeidsgiver.

Det var i oktober 2020 at SMK ba Skatteetaten klargjøre om Ropstad skulle betale skatt av fordelen av statsrådboligen sin. I henvendelsen beskrev SMK blant annet at statsråden «betaler husleie til foreldrene» , men det har han nylig erkjent at han ikke gjorde.

Les også: Over 20 politikere har brutt informasjonsplikten

Ringså sier at det ble presisert i uttalelsen fra etaten at pendlerboligen må innebære en merkostnad for arbeidstakeren, og at den som disponerer boligen, må være i en merkostnadssituasjon. I det ligger at man må disponere bolig på hjemstedet og ha utgifter til denne.

Kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse ved Statsministerens kontor sa fredag at SMK hadde fått muntlig opplyst av statsråd Ropstad at han i 2020 hadde begynt å betale utgifter hos foreldrene da de sendte henvendelsen til Skatteetaten.

Aftenposten opplyser at verken Statsministerens kontor eller Kjell Ingolf Ropstad har besvart deres henvendelser i denne saken.

Stor skuffelse

Flere lokallagsledere i KrF har siden den gang uttrykt stor skuffelse over lederen sin, og noen har ytret ønske om en ledelsesdebatt. Gruppeleder Erik Næs i Skien KrF har sagt at han ikke lenger har tillit til partilederen, og ifølge avisa Dagen satt Vestland KrF fredag kveld i et hastemøte hvor Ropstad var tema.

– Jeg er i dialog nå med Skatteetaten for å gjøre opp for meg, sa Ropstad til Nettavisen fredag formiddag.