Søndag skrev Aftenposten om at Ropstad først i november i fjor meldte flytting fra foreldrenes bolig, selv om han også bodde i Oslo før han ble stortingsrepresentant i 2009, samme år som han kjøpte en halvdel av en tomannsbolig i Lillestrøm. Han flyttet aldri inn der, men tok i stedet over en treromsleilighet på Skøyen som ble betalt av Stortinget.

For i tråd med regelverket, hadde det ingen betydning for Stortinget at Ropstad samtidig eide en halvpart av en tomannsbolig en drøy halvtime fra hovedstaden. De la til grunn hans forklaring om at han ikke kom til å flytte inn der.

Det hadde han krav på etter Stortingets regler om pendlerbolig siden han var folkeregistrert hos foreldrene.

Les også: Ropstad fikk stortingsbolig fordi han var folkeregistret på barndomshjemmet

Innrømmet at det kunne oppfattes urettferdig

Barne- og familieministeren har ikke brutt noen regler ved å gjøre dette. Finansdepartementet har slått fast at representanter som er folkeregistrert hos sine foreldre, kan få pendlerfordelene. Ropstad sier han fremdeles har et eget rom i foreldrenes hus, og har fri tilgang der.

Statsråden har fått en rekke goder ved å unngå å melde flytting hjemmefra. I følge Aftenposten har han fått følgende goder:

  • Fått gratis bolig for seg selv, kone og barn gjennom Stortinget.
  • Sluppet å betale skatt av fordelen ved fri bolig.
  • Hatt muligheten til gratis reise til foreldrene i Agder én gang i uken.
  • Ikke hatt utgifter til egen bolig på hjemstedet.
  • 488.000 kroner i leieinntekter (før skatt) fra tomannsboligen i Lillestrøm kommune.
  • 300.000 kroner i avkastning etter salget av tomannsboligen.

Til Aftenposten sa KrF-lederen at han kunne forstå at ordningen kunne oppfattes som urettferdig, og at han ikke forsøkt å utnytte reglene bevisst.

Få dagens viktigste nyheter rett i innboksen:

– Jeg er lei meg

Til NRK mandag formiddag sier Ropstad at han er lei seg, og at han forstår at det har vekket reaksjoner.

– Jeg er lei meg for denne saken. Vi som politikere forvalter innbyggeren tillit og da skal vi gjøre ting på en skikkelig måte. Så jeg har forståelse for at folk reagerer på dette, sier Ropstad til NRK mandag formiddag.

– Hvorfor var du folkeregistrert hos foreldrene dine når du bodde i Oslo med kone og barn?

– Det har i utgangspunkt i at jeg flytta til Oslo som student. Men også når du er stortingsrepresentant så har du den adressen du hadde når du ble valgt inn. Det var bakgrunnen for det, sier han til rikskringkasteren.