*Nettavisen* Nyheter.

Ropstad om politiets våpeninstruks: - Det er noe som ikke stemmer

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har stilt spørsmål til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen om statsråden vil endre våpeninstruksen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har stilt spørsmål til justis- og beredskapsminister Anders Anundsen om statsråden vil endre våpeninstruksen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

- Når du går like skarpt bevæpnet på et skolebesøk som du gjør i kamphandlinger i Afghanistan, er det noe som ikke stemmer, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

04.08.15 20:21

Mandag uttalte generalløytnant i Forsvaret, Robert Mood, at det å gå med skarpe patroner i våpenkammeret til enhver tid er like høy beredskap som norske soldater har når de går inn i kampoperasjoner i utlandet.

Politiets praksis er at våpen skal være ladd, altså med skudd i kammeret, bekrefter Politidirektoratet tirsdag.

Les også: Nå bekrefter politiet at våpnene er ladd

Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson for KrF, mener Robert Moods sammenligning med praksisen for norske soldater i kampoperasjoner, viser at det kan virke som politiets bevæpningsinstruks ikke er tilpasset dagens situasjon.

VIDEO: Slik er politiets tjenestevåpen

- Det virker som instruksen er tilpasset ekstraordinære situasjoner, der det var nødvendig med kule i kammeret fordi situasjonen var farlig. Men det er ikke sagt at den er tilpasset en «vanlig dag i tjeneste» i dag. Når du går like skarpt bevæpnet på et skolebesøk som du gjør i kamphandlinger i Afghanistan, er det noe som ikke stemmer, sier Ropstad til Nettavisen.

LES OGSÅ: Generalløytnant reagerer på politiets bevæpning

Avfyrte politiets tjenestevåpen

Tirsdag 28. juli klarte en inntrenger å ta seg inn på politistasjonen i Stavanger og avfyre tjenestevåpenet til en politimann, mens det lå i hylsteret. Saken granskes internt.

Politidirektoratet opplyser tirsdag at også en annen hendelse er i søkelyset. I april gikk det av et vådeskudd i politihuset i Kristiansund. Dette etterforskes av Spesialenheten.

Debatten etter hendelsen i Stavanger har i stor grad dreid seg om hvorvidt norsk politi har halvladde eller helladde skytevåpen i våpenhylsteret. Helladde skytevåpen vil si at patronen allerede ligger i kammeret. Halvladde vil si at kammeret er tomt, men at magasinet er ladd med patroner.

Politidirektoratet har ikke villet bekrefte at norsk politi nå går med såkalt helladde skytevåpen, før nå.

Les pressemeldingen fra Politidirektoratet: Midlertidig bevæpning og rutiner.

- Dette burde vi diskutert

KrF er i utgangspunktet imot at politiet skal være bevæpnet, og mener et politi med et mest mulig sivilt preg vil føre til lavere terskel mellom politi og resten av befolkningen.

Men siden man gikk rett fra et ubevæpnet politi til midlertidig bevæpning, mener Ropstad det er flere ting man burde tatt en vurdering på, men som ikke er blitt diskutert politisk.

- Nå har den midlertidige bevæpningen vart lenge. Hvis vi skulle tatt et vedtak i dag på generell bevæpning, ville vi gjort helt andre forberedelser og vurderinger på hvilken grad av bevæpning vi skal ha, om våpenet skal være ladd, om utdanningen for politiet skulle vært endret og hvilken grad av øvelse politiet skal ha. Alle disse diskusjonene man skulle tatt dersom vi skulle innføre generell bevæpning, har vi naturlig nok ikke kunnet ta siden behovet for bevæpning kom over natten, sier han til Nettavisen.

Han legger til at man, såvidt han forstår, nå bruker den samme instruksen som man hadde før den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

LES OGSÅ: - Dette er ikke sikker våpenhåndtering

Stiller spørsmål til Anundsen

Etter hendelsen på politistasjonen i Stavanger, har Ropstad stilt dette spørsmålet til justis- og beredskapsministeren Anders Anundsen (Frp):

- Vil statsråden endre våpeninstruksen slik at våpenet ikke må oppbevares med patron i kammeret?

Han stiller også spørsmål om hvilke tiltak som er iverksatt for å senke risikoen for angrep, og den eventuelle skaden av et angrep slik at politiet igjen kan bli ubevæpnet.

- Jeg stiller spørsmålet for å få en avklaring på hvilket nivå vi er på, og ta diskusjonen om den naturlige debatten som ville vært rundt generell bevæpning. Hvis det ikke er et ekstremt behov for å ha våpen i kammeret ville det være naturlig å gå et hakk ned på dette, sier han.

LES OGSÅ: - Hvorfor var våpenet ladd og usikret?

Vil vite hvem som vurderer

Nettavisen snakket med Ropstad før Politidirektoratet kom med sin bekreftelse på ladd våpen. Han sa han hadde stor forståelse for at Stortinget ikke skal ha innsyn i trusselvurderingene, som er gradert informasjon. Men han mener det er et problem at Politidirektoratet ikke svarte på dette.

- Jeg synes jo det ville være naturlig å vite hva som er kravet for å ta stilling til om det er riktig at politiet har patron i kammeret, eller om de heller har det i magasinet og må ta ladegrep. Når Politidirektoratet ikke svarer, vet man ikke om det er opp til politiet selv å vurdere dette, eller om det er en beskjed de har fått, sier Ropstad.

LES OGSÅ: - Kriminelle kan i realiteten gå inn og ta over hele politihuset

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.