De ti kommunene Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler og Nordre Follo ble stengt ned forrige helg. Nærmere 1 million mennesker har vært under «lockdown», og tiltakene skal i utgangspunktet vare til og med 31. januar.

Nå varsler barne- og famillieminister Kjell Ingolf Ropstad at barn og unge skal få det bedre fra og med februar.

Les også: AstraZeneca-forsinkelse skaper problemer for regjeringens vaksine-mål

- Regjeringen har nå fått det faglige rådet og situasjonen er mer oversiktlig. Vi jobber nå med anbefalingen, og det vil komme lettelser neste uke, spesielt for barn og unge, sier Ropstad til VG.

Rådet som regjeringen har fått har blitt utarbeidet av FHI og Helsedirektoratet.

Rødt nivå

Et av de svært strenge tiltakene for de ti kommunene siden forrige lørdag, er barnehager, barneskoler og ungdomsskoler har blitt oppjustert til rødt nivå. Videregående skoler ble satt til digital undervisning.

Det ble også innført full stans i fritidsaktiviteter som kor, korps og teater, men også for breddeidrett blant barn og unge. Regjeringen har hele veien sagt at barn og unge er de siste som skal «ofres», og nå skal de få lov til å «boltre» seg litt igjen, selv om det foreløpig ikke er avslørt hvilke lettelser som vil komme.

Kan reise til hytta

Like etter klokken 19.00 skriver NTB at regjeringen ikke lenger vil fraråde reiser til hytta.

- Vi råder ikke lenger innbyggerne i disse kommunene fra å dra på hytta, men vi gir dem noen viktige råd med på veien, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

Dette rådet vil imidlertid ikke gjelde for innbyggerne i Nordre Follo enda. De rådes fortsatt om å ikke dra til fritidsbolig utenfor egen kommune.

- Vi frarådet reiser til hytta for å være på den sikre siden da situasjonen var uoversiktlig. I dag sier Helsedirektoratet og FHI at situasjonen er mer oversiktlig, og råder oss til å endre denne anbefalingen. Det er godt for mange å kunne reise på hytta i en krevende tid der vi holder oss mye hjemme.

- For noen av dem som bor på folkerike steder vil det også føles trygt å være på hytta. Mange barn og unge ble nok skuffet når også hytteturen ble avlyst. Å komme seg ut i frisk luft er bra for både den fysiske og den psykiske helsen, spesielt i tiden vi opplever nå, sier Høie.

Dette er rådene fra regjeringen til de som vil dra på hytta:

* Reis bare sammen med personer fra egen husstand, og ta ikke imot besøk.

* Gjør alle innkjøp i egen kommune før du drar.

* Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen din.

* Hold god avstand til dem du møter i skiløyper, skitrekk og når du går på tur.

* Sjekk hvilke råd og regler som gjelder i hyttekommunen din, og følg dem.

Rådet om å droppe hyttebesøk ble innført i 25 kommuner i hovedstadsregionen etter utbruddet av den fryktede engelske virusvarianten i Nordre Follo.