Småbarnsmoren fra Sørlandet ble invitert til «Debatten» tirsdag kveld, hvor hun snakket om den fortvilte situasjonen hun har opplevd de siste ukene. De skyhøye strømprisene har gjort hverdagen tøff for Knutsen og mange nordmenn.

Se tobarnsmorens sterke historie om hvordan hverdagen er akkurat nå:

- Jeg blir kjempelei meg når ungene legger seg. Jeg har dårlig samvittighet hele dagen. Jeg må spinke og spare der jeg kan spinke og spare. Jeg kan ikke kjøpe mat som alle andre. Vi går i billigkassa på Kiwi. Det er som haimusikken, du vet at regningene kommer og må betales. Du vet at regningen blir dyrere og det er nye rekorder. Nå vet jeg ikke om jeg har råd til julegaver for mine jenter, fordi jeg har en strømregning som går ut i morgen, og en ny en for november måned. Jeg regner med at det blir på 4500 kroner og 3000 kroner velter mitt budsjett, sa Knutsen.

Og hun fortsatte:

- Strømprisene knuser den norske arbeidsklassen. Det dere kaller det grønne skiftet og miljøpolitikk er helseskadelig politikk for folk flest, sa Knutsen i en klar beskjed til olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) og Kirsti Bergstø i SV.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Anita Bjørnevig Knutsen og Fredrik Solvang for noen kommentarer, men har foreløpig ikke lykkes.

DEBATT: Årets TV-øyeblikk hos Fredrik Solvang

Tar kontakt med Solvang

Knutsen sin historie gjorde tydeligvis et sterkt inntrykk på mange av TV-seerne hjemme. Onsdag ettermiddag skriver «Debatten»-programleder Fredrik Solvang blant annet følgende:

«I går sto tapre Anita Bjørnevig Knutsen fram og fortalte en halv million Debatten-seere at strømregningene tar knekken på henne og økonomien hennes. Hun sa at strømprisene knuser den norske arbeiderklassen. Etter Debatten har mange meldt meg og tilbudt seg å betale strømregningen hennes.

Anita tok selv kontakt med meg helt uoppfordret på mandag. Hun forklarte at hun var desperat og fortvilet, følte seg litt dum som skrev til meg, men ba om hjelp til å finne en løsning for henne og så mange andre. Hun skrev om fløyelsgrøten eller nudlene hun satt og så jentene hennes spise til middag - med klump i halsen. Hun beskrev frykten for inkasso og for at all trygghet i livet skal forsvinne om hun ikke får betalt innen forfall. 3 000 kroner i ekstraregning velter hennes budsjett.

Anita er fortsatt på vei hjem til Sørlandet etter besøket i Oslo. Hun vet ikke ennå hvor mange hun berørte, for ironisk nok knakk ladeledningen til telefonen hennes. Men bare hun får strøm på batteriet igjen, vil hun forstå

Skaper et voldsomt engasjement

Nettavisen har i flere uker skrevet om sjokkprisene på strøm, og de sterkt økende strømprisene har skapt et voldsomt engasjement i hele landet. I Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» finner man i skrivende stund 253.800 medlemmer, hvor veldig mange forteller om lignende historier som det Knutsen fortalte om på «Debatten».

Les også: Evianne (36) må trolig flytte fra strømregningen: - Jeg har ikke brukt vaskemaskinen siden oktober

- Fellesnevneren for gruppa er at folk er sinte. De er frustrerte over de skyhøye prisene som de opplever som blodig urettferdig, fordi strøm er en nødvendighet som samfunnet er bygget opp på etter krigen, sier gruppens administrator, Frank Salvesen, til Nettavisen.

Foreslår kontant-utbetaling til alle nordmenn

MDG-topp Rasmus Hansson var også invitert til «Debatten» tirsdag kveld, og han lanserte et forslag som kan få bukt med de skyhøye strømprisene.

- Den situasjonen vi er i nå er en feilfordeling av en kjempeinntekt fra en felles ressurs. Folket eier strømmen. Den blir forvaltet av kraftselskapene, og nå drar staten inn kolossale inntekter fordi strømprisene er så høye. Det løser man ved å fordele overskuddet tilbake til folk, sa Hansson.

MDG-politikeren er også i harnisk, og kom med følgende uttalelse på NRK:

Forslaget han lanserte går ut på å kutte i grunnrenteskatten, og i en del av overskuddet til Statkraft.

- Og så gir man det tilbake til alle nordmenn, sa han.

Les mer her: Strømsjokket: Foreslår kontant-utbetaling til alle nordmenn

Med de nåværende prisene blir dette omtrent 2.000 kroner per nordmann, anslo MDG-stortingsrepresentanten, og henvendte seg til Knutsen.

- Så for Anita, med to barn og en mann, blir dette 8000 kroner så lenge strømprisene er kjempehøye.

I Debatten kom energiministeren Hansson i møte på dette forslaget:

- Dette er en av tingene jeg ser på nå, om vi ikke kan gjøre akkurat det, fordi prisene er så ekstremt høye og siden situasjonen er ekstraordinær, sa energi- og oljeminister Marte Mjøs Persen (Ap).