Gå til sidens hovedinnhold

Rosa dyr sjokkerer forskere

På Galápagosøyene forsker man på en rosa iguan som skaper nye evolusjonsgåter.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Charles Darwin besøkte Galápagos i 1835, men han så aldri den rosa iguanen. Grunnen til dette er at han aldri besøkte vulkanen Wolf der de oppsiktsvekkende iguanene lever. Forskere i programmet Proceedings of the National Academy of Sciences tror det er mindre enn 100 individer av arten.

Gåte
Dyrene har fått navnet Rosada etter sin spesielle farge. Forskeren Gabriele Vergata har tatt blodprøver av dyrene, og anslår at arten skilte seg fra sine iguanslektninger for millioner av år siden.

Den rosa iguanarten skal være 5,7 millioner år gammel. Det er derfor en gåte at dyrene lever på den vulkanske øya vest for hovedøyene. Den oppsto nemlig for kun en halv million år siden.

– For 5,7 millioner år siden eksisterte ingen av øygruppens vestlige øyer. Det er en gåte at de rosa iguanene nå kun holder til på en del av Isabela, en øy som ble formet for mindre enn en halv million år siden, sier Gabriele Gentile til BBC News.

Les mer fra Dittdyr.no:

Blodkamp i Kabul

Her er de ti rareste dyreartene

Gjenoppdaget etter 1300 år

Ekstremt sjelden
Man tror denne øglen er et av de tidligste eksemplene på vår tids evolusjon på grunn av de spesielle omstendighetene rundt arten. Den er eldre enn iguanene på hovedøya og den har levd såpass atskilt at forskere vil undersøke om den kan klassifiseres som en egen art.

Dyrearten rosada ble først oppdaget i 1986, men systematisk forskning ble ikke startet før i 2000. Arten er ekstremt utrydningstruet (ANB).

HTML EMBED
Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget