«Tusibi» eller «narkotikaens svar på Coca-Cola» som det kalles det i noen land, dukker stadig opp.

Partydopet med colombianske aner, er mest kjent under navnet «Rosa kokain», og flere medier melder nå at det har inntatt den europeiske utelivsscenen.

I flere europeiske byer har det blitt gjort beslag i stoffet. I høst slo den spanske, paramilitære politistyrken til på Ibiza.

Dopet er en blanding av MDMA, kokain og ketamin. Eksperter kaller det for «en dødelig blanding».

– Innholdet av hver pakke varierer mye mellom ulike parti, så det vil aldri være det samme stoffet to ganger. I Nederland kalles stoffet «dealers rester» fordi det bokstavelig talt er en blanding av rester fra det som er igjen. De har så farget den rosa for å få den til å se vakker ut, skriver Instagram-kontoen Pill Report, som gir råd om narkotika på det sosiale mediet.

Historisk beslag

Det skriver den britiske avisen The Sun, som også har kartlagt hvor vanlig stoffe er i England.

Nå har internasjonalt politi måtte ta affære etter at dopet økte i popularitet. Etter samarbeid med britiske, nederlandske, irske og tyske myndigheter hadde de klart å spore opp et narkotikanettverk med røtter i Colombia.

Beslaget de gjorde på Ibiza bestod av blant annet 13,25 kilo med «rosa kokain» til en verdig av rundt 1,5 millioner norske kroner.

Det utgjør det største beslaget av stoffet i Spania noensinne.

Klar oppfordring

Til Nettavisen opplyser Tolletaten at de ikke har sett dopet i Norge ennå.

– Vi ber likevel befolkningen om å være oppmerksom på utviklingen. Tolletaten jobber stadig for å hindre at ulovlige varer som kan være til fare for liv og helse kommer inn i landet. Vi har et godt samarbeid med Kripos og andre myndigheter for å fange opp og varsle i de tilfeller farlige stoffer sirkulerer i samfunnet, skriver Ina Therese Vitung Knutsen, kommunikasjonsrådgiver i Tolletaten.

Det er flere eksempler fra Sør-Amerika hvor den rosa kokainen også har blitt blandet med det syntetiske opioidet fentanyl.

Det har ført til flere dødsfall, fordi brukerne ikke visste om det.

– Rosa kokain er et stoff som er på vei oppover. Utfordringen er å vite hva annet det kan blandes med, derfor trenger vi flere prosjekter for å kontrollere stoffene, sier forsker Hannah Thurgur til The Sun.