Gå til sidens hovedinnhold

Rosa pissoar politisk ytring?

Pissoaret nedenfor Fagerborg kirke er malt rosa i ly av natten. Hvem står bak? Er det en homopolitisk ytring?

SPORVEISGATA: Ifølge Sylvi Sæther, seksjonsleder for nærmiljøseksjonen i Bydel St. Hanshaugen, har dette pissoaret vært et yndet og velkjent treffsted for homofile i svært mange år.

Da hun forleden oppdaget at bygningen plutselig var malt rosa, så klarte hun ikke annet enn å trekke på smilebåndet. Hun aner ikke hvem som kan stå bak, men spør seg om det kan handle om en munter, homopolitisk ytring. Hun slår med tyngde fast at bydelen ikke har hatt noe ansvar for å male bygget, og at ingen heller har bedt om tillatelse.

Politisk ytring

Pissoaret ligger rett ved Fagerborg kirke. Kanskje er dette en feiring av den nye ekteskapsloven? undrer Sylvi Sæther. Hun klarer ikke et sekund å være oppbrakt over den nye friske fargen.

Ropene etter flere offentlige toaletter høres stadig over hele Oslo. Her har vi altså en mulighet. Men for heterofile menn kan det kanskje være en hindring med rosa farge?

Det er mulig. Men som sagt, jeg ønsker ikke å heve noen pekefinger i sakens anledning, sier Sæther. Hun minner om at rosa er en kampfarge for homofile. Dette skriver seg fra nazistenes konsentrasjonsleire. Mens jødene ble merket med en stjerne, måtte de homofile bære en rosa trekant.

Tagging

Anne Marie Nylund, seksjonsleder for park og friområdeforvaltningen i Friluftsetaten opplyser at det er hennes avdeling som har ansvaret for drift og vedlikehold av pissoaret i Stensparken. Hun har ikke hørt om den nye fargen før Lokalavisen ringer.

Om urinalen er malt så må vi gi beskjed til vår entreprenør og få veggene renset. Vi opplever stadig tagging i Oslo, men jeg har ikke tidligere hørt at hele bygninger er blitt malt, verken med rosa farge eller andre farger, sier hun.

Når noen maler et bygg i en farge som vi ikke har bestilt så er dette å regne som tagging. Dette skal vi ordne opp i, sier Nylund. Hun ønsker ikke å spekulere i hvem som kan stå bak.

Drosjedo

Veldig mange drosjesjåfører bruker pissoaret i Stensparken. Det er lett å parkere i nærheten, og dermed et praktrisk sted å få lettet på trykket.

Lokalavisen treffer en blid sjåfør på vei ut etter utført ærend. Han har ingenting imot den nye fargen. Om alle andre er like avslappet til å vandre inn i det rosa for å tisse er kanskje ikke helt sikkert. Mandag var pissoaret malt hvitt.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis