Gå til sidens hovedinnhold

Rosebud og Redrum - hva er det?

Føler du deg ofte utenfor når andre snakker om filmer man bør ha sett? Kommer du deg mer sjelden på kino enn du vil? Her kommer hjelpen!

Du vil her få korte handlingsresymeer av tretten filmer du burde sett. Da kan du lettere følge med i samtalene, dersom du ikke vil innrømme overfor vennegjengen at du ikke har sett filmen.

Citizen Kane: Kjent som tidenes beste film. Avismannen Citizen Kanes siste ord, ”Rosebud”, er et mysterium, og for å forstå hvem denne mannen var må man finne betydningen av ordet.

Elling: Elling flytter sammen med Kjell Bjarne i en leilighet på Majorstua etter to år på behandlingshjem. Her må han venne seg til virkeligheten, lære seg å gå på restaurant og bli kjent med damer.

E.T.: Steven Spielbergs gir oss historien om Elliot som blir venn med romvesenet E.T. Men E.T. ønsker seg hjem. Dessuten er det noen skumle voksne er på jakt etter ham. E.T.s møte med jorda er til tider svært morsomt, som når han skal på Halloween-feiring, ser på tv og bader.

Forrest Gump: Forrest Gump sitter på en benk og forteller om livet sitt. Han er en enkel person, som har møtt Elvis og presidenten, deltatt i Vietnamkrigen, blitt god i bordtennis og møtt kjærligheten. De humoristiske vinklingene av den amerikanske historien gjør filmen til en moderne klassiker.

Grease: Danny og Sandy er et lykkelig par i sommerferien. Når de tilfeldigvis begynner på samme skole, viser Danny seg å være en helt annen enn den følsomme gutten Sandy trodde han var. Grease er en musikal, med kjente sanger som ”Summer nights’”, ”You’re the one that I want” og ”Sandra Dee”.

Heftig og begeistret: Mannskoret i Berlevåg synger uansett, selv i snø og kulde. De får til og med dra til Russland. Nydelig fotografering av den nordligste delen av landet vårt, men kanskje ikke den mest spennende handlingen filmhistorien har sett.

Moulin Rouge: Christian skal skrive et teaterstykke til gjenåpningen av Moulin Rouges teater. Han faller for Satine, som er lovet bort til en hertug som sitter på pengene til teateret. En rekke kjente sanger dukker opp i en helt ny form, som ”Your song”, ”Children of the revolution” og ”I will always love you”.

Notting Hill: William er en helt vanlig mann. En dag kommer superstjerna Anna Scott innom butikken hans, og snart blir de sammen. Men det er ikke lett å være sammen med en skuespillerinne, og problemene hoper seg opp. Et av høydepunktene finner sted når William utgir seg for å være journalist for å få snakke med Anna, men etterpå må intervjue andre skuespillere om en film han aldri har sett.

O Brother, Where Art Thou?: Filmen er løselig basert på Homers Odysseen, og er laget av Coen-brødrene. Den handler om tre rømte fengselsfugler som skal finne en skatt. Men på veien dukker det opp hindringer, som en bankraner, vakre sirener, og guttene får en hit på radioen.

Ondskapens Hotell: En av tidenes beste grøssere, regissert av Stanley Kubrick. En familie skal passe et hotell for vinteren. Faren Jack blir mer og mer gal, og moren og sønnen er i livsfare. " Redrum" er et viktig ord for handlingen.

Rain Man: Charlie er en ung bilselger, og blir glad når den rike faren dør. Men så kommer overraskelsen: hans ukjente, autistiske bror skal få alle pengene. Han kidnapper broren, og det utvikles etter hvert en broderlig nærhet mellom dem.

Titanic: Jack og Rose møtes på det usynkbare skipet Titanic. Problemet er at Jack er fattig og Rose er forlovet. Men dette hindrer dem ikke fra å være sammen. Så støter skipet på et isfjell, og tragedien er et faktum. Det hele blir fortalt av Rose over 80 år senere.

Toy Story: Disneys første helaftens spillefilm laget på data. Cowboyen Woody er Andys favorittleketøy, men når den kule Buzz Lightyear ankommer barnerommet blir Woody glemt. Og det er ikke så lett å vinne tilbake Andys tillit når han ikke vet at lekene lever.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger