Et kjøpesenter i Molde åpnet for de evakuerte passasjerene fra cruiseskipet Viking Sky på søndag. Passasjerene fikk 2.500 kroner hver av rederiet for å handle klær og toalettsaker, melder NRK.

Passasjerene hadde ikke anledning til å ta med seg bagasje fra skipet når de kom til Molde søndag ettermiddag, noe selvsagt heller ikke de som ble evakuert fra skipet med helikopter hadde. Kjøpesenteret holdt derfor åpent for at nødvendige innkjøp kan gjøres på en søndag.

Se dramatikken om bord cruiseskipet øverst i saken.

- Norge er det beste landet i verden

Også i Kristiansund hadde et kjøpesenter åpnet slik at passasjerene der kunne få kjøpt det de trengte. Tidens Krav (For abonnementer) snakket med flere, og den gjennomgående meldingen er at nordmenn er gode.

– Jeg trodde USA var det beste landet i verden, men det er Norge.

Det sier Sophia Economos fra Fort Lauderdale i USA til avisa.

Roger Falconer fra Storbritannia roser helikoptermannskapet. Han og kona ble evakuert klokken 04.30 natt til søndag.

- Det er så mange som har vært så snille mot oss. Vi kunne ikke blitt bedre behandlet i noe land i verden, sier Falconer til Tidens Krav.

Les også: «Viking Sky» ved kai i Molde

Undersøkelsessak

Politiet, Sjøfartsdirektoratet og havarikommisjonen skal mandag om bord på cruiseskipet Viking Sky for å finne ut hvorfor skipet ble rammet av motorstans.

Politiet bekrefter overfor VG at de oppretter undersøkelsessak etter ulykken.

- Det foreligger ingen mistanke om straffbare forhold i denne saken. Men straffeprosessloven hjemler at det gjennomføres undersøkelser for å avklare årsaken ved en slik hendelse, selv om det ikke foreligger slik mistanke, sier politiinspektør Yngve Skovly.

Les mer: Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag

Driftsselskapet Wilhelmsen, som har ansvar for 71 av mannskapene på cruiseskipet, sier til Bergens Tidende at både politiet og Sjøfartsdirektoratet har bedt om å komme om bord.

Hvorvidt politiet skal etterforske motorhavariet som en straffesak, skal de ta stilling til mandag morgen.

– Vi har brukt helgen på redning, og all vår energi har gått til det. Hva vi gjør videre tar vi stilling til mandag, sier politimesteren Ingar Olav Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt til Bergens Tidende søndag.

Dialog

Det var 1.373 personer om bord da Viking Sky fikk motorstans ved 14-tiden lørdag. Rundt 470 passasjerer ble heist om bord i helikoptre i en omfattende redningsaksjon. Totalt har 27 personer blitt behandlet på sykehus i Molde og Kristiansund etter hendelsen med cruiseskipet Viking Sky. Tilstanden betegnes som alvorlig for en av disse.

Så langt har ikke politiet vært i kontakt med verken rederiet, driftsselskapet, mannskapet, passasjerene eller losene i etterforskningsøyemed.

– Vi har vært i dialog med Havarikommisjonen, og satt beslutningen på vent, sier jourhavende jurist Yngve Skovli hos Felles Strafferettsinntak i Møre og Romsdal politidistrikt.

Les også: 500 meter fra katastrofen: - De har hatt tjuvflaks

Hendelsesforløp

Statens havarikommisjon for transport sier til VG at også de ønsker å granske hendelsen.

– Bakgrunnen for at vi har valgt å undersøke denne saken er med utgangspunkt i sjøloven. Vi ser at det var en høy risiko for passasjerene om bord og fartøyet, sier avdelingsdirektør Dag Liseth søndag.

– Vi må hente inn informasjon fra vitner, besetning, elektroniske spor, og prøve å etablere et hendelsesforløp. Da kan vi se på hva vi bør undersøke videre, sier han.

Skipet, som var på vei fra Tromsø til Stavanger, fikk store motorproblemer, og det var dårlig vær i området. På det nærmeste lå skipet 1,5 kilometer fra fastlandet i farlig grunt farvann. På et tidspunkt var skipet bare 100 meter fra å grunnstøte. Video fra passasjerer om bord viser stor dramatikk, kraftige bølger, løse møbler og takplater.