RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rot med veg-direktoratet

Johanna Nordbø tok førerkortet sitt i USA og tenkte det skulle være en lett sak å få norsk førerkort. Så enkelt ble det ikke.

- Jeg tenkte kanskje det ville ta en stund, men at det skulle ta så lang tid hadde jeg aldri drømt om, sier Johanna Nordbø fra Randaberg.

I fem måneder har hun ventet på at Vegdirektoratet skal behandle saken hennes – uten å høre et ord.

- Dette er et direkte brudd på Forvaltningsloven. Det er konkrete regler om at hvis behandlingstiden går over en måned skal man få et varsel om at det vil ta lengre tid, fastslår administrerende direktør Leif N. Olsen i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund.

Kjørte opp i USA
Skoleåret 2004/05 var Johanna utvekslingsstudent i USA. Gjennom skolen fikk hun tilbud om å ta kjøreopplæring, noe Johanna gjennomførte med toppkarakterer. Da hun skulle få sitt amerikanske førerkort oppsto det første problemet. Siden hun bare hadde fire måneder igjen av USA-oppholdet

medførte lokale regler i staten Illinois at hun bare kunne få en midlertidig kjøretillatelse og ikke selve sertifikatet.

Tilbake i Norge ville Johanna selvfølgelig skaffe seg et norsk førerkort, og sendte inn dokumentasjon til Vegvesenet på at førerprøven var gjennomført og bestått.

Har du førerkort fra USA trenger du bare praktisk oppkjøring i Norge, og slipper kostbare kjøretimer og teoriprøve. Men svaret var negativt. Siden hun ikke hadde førerkortet, ville ikke den lokale Vegstasjonen godta opplæringa fra USA.

Ventet i fem måneder
- Her burde det vært grunnlag for å gi dispensasjon, mener Leif N. Olsen.

Men heller ikke anken førte fram, og Johannas sak ble i oktober sendt til Vegdirektoratet i Oslo for endelig avgjørelse.

Og der har den blitt liggende i hele fem måneder. Tross iherdige forsøk på å purre på saksbehandlinga, har ikke Johanna fått noe informasjon fra direktoratet, og mens skolekameratene hennes kjører opp en etter en, må hun fortsatt vente.

- Det hadde vært mye bedre hvis de hadde svart med en gang. Hadde jeg fått avslag straks, kunne jeg startet opplæring her i Norge før jul, og da ville jeg hatt lappen nå, sukker Johanna.

- Man kan ikke holde folk på pinebenken i månedsvis når det er snakk om noe så enkelt som innbytte av et førerkort, fastslår Olsen.

Overlot saken til Vegdirektoratet
«TV 2 hjelper deg» ville finne ut hva som har skjedd med saken til Johanna, og besøkte først Vegvesenet i Stavanger, som to ganger har gitt avslag på søknaden.

- Siden hun ikke har det fysiske førerkortet blir dette en såpass spesiell sak at den vil danne presedens. Vi fant det derfor riktig å la Vegdirektoratet ta den endelige avgjørelsen, sier Reidun Lanne ved Vegstasjonen.

Skylder på sykdom
Vi tok derfor med oss Johanna til Vegdiretoratet i Oslo, som hadde sittet på saken i fem måneder.

- Dette skyldes uheldige omstendigheter, men det er selvsagt ingen unnskyldning. En spesiell problemstilling og sykemeldinger hos våre saksbehandlere har ført til at saken har blitt liggende. Dette er en svikt i rutinene som vi må gå gjennom, innrømmer seksonssjef Erik Thomassen i Vegdirektoratet.

Men da vi kom på besøk hadde Vegdirektoratet i hvert fall endelig fått behandlet saken.

- Vi har vurdert den grundig, og kommet fram til at vi vil omgjøre vedtaket og betrakte dette som et førerkort. Dermed kan du bytte det inn, forutsatt at du består det praktiske førerprøven, kunne Thomassen avsløre overfor en strålende fornøyd Johanna.

Flere forbrukersaker finner du på www.tv2hjelperdeg.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere