*Nettavisen* Nyheter.

Rotet bort giraffen

Air France rotet bort Kristins giraff, men nektet å erstatte den. Begrunnelsen de gav var det ikke lett å bli klok på.

23.02.06 22:06

Historien om den forsvunne giraffen starter i september 2005, da Kristin Billaud Feragen reiste til Sør-Afrika på konferanse.

- Jeg hadde veldig lyst på å få med meg et spesielt minne hjem fra en spesiell tur, forteller Kristin, som fort bet seg merke i noen store giraffigurer.

- Jeg syns de var veldig flotte og veldig fine, så jeg brukte noen dager på å tenke på det, og velge ut akkurat den jeg ville ha, sier hun.

Ble sendt som spesialbagasje
Giraffen Kristin kjøpte var en drøy meter høy, og for stor til å ta med inn i kabinen mente Air France. Dermed sjekket Kristin inn suveniren som spesialbagasje, og håpet at den ville komme vel hjem. Slik gikk det dessverre ikke.

Etter en lang flyreise stod Kristin og ventet på bagasjen sin ved båndet på Gardermoen. Kofferten fikk hun ganske raskt, men giraffen lot vente på seg.

- Jeg stod og ventet, og da båndet stoppet skjønte jeg at den ikke kom til å dukke opp, sier Kristin.

Sendte sjiraffen til Lyon
Kristin meldte straks fra til bagasjeservicen på Gardermoen, og krysset fingrene for at hun snart ville gjenforenes med giraffen sin. Men to dager senere fikk hun en merkelig beskjed fra flyselskapet..

- Air France var i første omgang ganske fornøyd fordi de hadde klart å spore den opp igjen, og de fortalte meg at den var på vei. Men så viste det seg at den var på vei til feil person og til feil by. De hadde rett og slett klart å sende den til Lyon, istedenfor til Oslo, sier en oppgitt Kristin.

Giraffen hadde altså slått følge helt til Paris, men der ble den stående. I hvert fall helt til Air France sendte den til en totalt ukjent person i Lyon. Og siden har ingen sett den.

- Nei, det var jo da frustrasjonen begynte å melde seg for min del, for jeg mente at det måtte være mulig å spore opp den igjen, når de visste hvor de hadde sendt den. Men det var tydeligvis ikke mulig, sier Kristin.

Klaget skriftlig
Ifølge Montrealkonvensjonen som regulerer mesteparten av verdens flytrafikk, regnes bagasjen din som tapt dersom den ikke er sporet opp innen 21 dager.

Air France opplyser om det samme på sine egne nettsider, og dermed forfatter Kristin sin første skriftlige klage 22 dager etter hjemkomsten. To måneder senere kom svaret og den neste overraskelsen fra Air France.

- I brevet skriver de at de ikke har ansvar for skjøre objekter, eller skader som skjøre objekter kan forvolde. Det er det jeg har fått som begrunnelse, og det mener jeg er helt irrelevant for saken. For det er ikke et spesielt skjørt objekt, og det har ikke gått i stykker så vidt vi vet, men de har faktisk klart å rote det bort, og ikke klart å finne det igjen, poengterer Kristin.

Hun får støtte fra Forbrukerrådet.

- Flyselskapet er ansvarlig for innsjekket bagasje, og når denne bagasjen da forsvinner, må selskapet dekke verdien av gjenstanden, fastslår jurist Pål Harald Asknes

Ved årsskiftet hadde Air France fortsatt ikke løst saken, og Kristin har blitt lei av å klage.

- Det var veldig fristende å bare gi opp, og det var vel det de håpet tenker jeg, sier Kristin.

Kuvending fra Air France
Like etter at ”TV 2 hjelper deg” tok kontakt med Air France i starten av januar, dumpet et nytt brev ned i postkassen til Kristin. Etter hennes fjerde klagebrev hadde flyselskapet plutselig ombestemt seg, og ville allikevel erstatte den bortkomne giraffen.

Vi tok en telefon til Air France sin pressekontakt for Norden, Katarina Wåhlmark, i Stockholm.

- Hvor har det blitt av giraffen til Kristin?

- Vi vet att den har kommit fram till Paris, och att den togs emot, och sedan vet vi helt säkert inte vart den har tagit vägen, sier Wåhlmark.

- Hvorfor ble Kristin fortalt at hennes giraff var sendt til Lyon?

- Det var ett annat paket som gick till Lyon, och som dessväre hade samma nummerreferens som madame Billauds giraff hade.

- Har dere gode nok rutiner for bagasjehåndtering?

- Ja, det kan man verkligen säga att vi har.

- Hvorfor svarer Air France med at de ikke erstatter bagasje som lett går i stykker, når det ikke har noe med saken å gjøre?

- De kanske trodde, på bagageavdelningen då, at det var skört, och då svarar de något sådant standardsvar antar jag.

- Det er ikke sånn at dere forsøker å avvise alle bagasjesaker med at gjenstandene er for skjøre?

- Nej, så är det inte. Vi har en målsättning, och det är att kunder skal vara nöjda. Madame Billaud har fått brev, och hon har fått löfte om total återbetalning av giraffen.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.