Gå til sidens hovedinnhold

Røyk kan havne på resept

Verdens helsemyndigheter vil slå kraftig tilbake mot sigaretten.

Om kun få år kan det på Island bli en realitet med obligatoriske avvenningskurs, aldersgrense å kjøp av tobakk på 20 år, i tillegg til at røyken er reseptbelagt og selges kun på apoteket, skriver Dagsavisen fredag.

Det blir heller ikke lov å røyke på fortauet, på benker eller i parker og ikke en gang i din egen bil, ditt eget hus eller balkong blir det lov å ta seg en blås hvis det er gravide eller barn til stede.

Radikale forslag
Alltingsrepresentant og tidligere helseminister på Island, Siv Fridleifsdottir, har foreslått en rekke radikale lovforslag som omtrent vil utrydde røyking.

Forslagene skal debatteres på Alltinget til høsten og det ligger til rette for at Island får en av verdens strengeste røykelovgivninger.

Forslagene er utarbeidet av ni folkevalgte fra alle de politiske partiene.

- Målet med forslagene er å beskytte barn og unge og hindre dem i å starte med røyking, sier Fridleifsdottir.

Utnytter u-land
Tobakksselskapene ser mot nye markeder og spesielt befolkningstette og fattige land sør for Sahara og i Asia er attraktive.

- En svært aggressiv markedsføring, dumping av sigaretter på markedet, og sterk bruk av lobbying overfor nasjonale myndigheter gjør at tobakksselskapene får fotfeste i nye land som i dag ikke har sterke reguleringer av tobakk. Vi er også sterkt bekymret for at tobakksselskapene bruker Hollywood og Bollywood i markedsføring, ved å plassere sine produkter i produksjonene, sier Armando Peruga i Verdens helseorganisasjon til Dagsavisen.

I Norge ble forbudt å ha tobakk synlig i butikkene og et av verdens størst tobakkfirmaer har trukket Norge for rette.

- Vi mener dette forbudet hemmer konkurransen i markedet og strider om prinsippet om fri bevegelighet av varer som gjelder innenfor EU, skriver kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i en epost til avisen.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå