Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røyk ut de ekstreme

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Muhammed-striden har den gode effekten at ekstremistene på begge sider blir røyket ut.

En uke har gått siden 3.000 demonstranter brukte sin frihet til å kritisere Dagbladets publisering av en karikatur av Muhammed, og kreve blasfemi forbudt i norsk lov.

På samme arrangement slapp 24-årige Mohyeldeen Mohammad til med en appell hvor han truet med et 11. september på norsk jord. Samme mann mener at nordmenn er «et skittent folk», og han har fulgt opp med et intervju i Klassekampen hvor han mener at homofile må dø.

Muhammad representerer ingen andre enn seg selv, og det er ingen grunn for oss andre å ta meningene til den ekstreme unge mannen fra Larvik seriøst. Det var en tabbe av arrangørene å la 24-åringen holde sin appell.

Heldigvis har en rekke ledende muslimer tatt avstand fra de hatske ytringene.

– Han har en ekstrem og voldelig linje. Det han gjør skader den vanlige muslimen i Norge nå. Jeg håper folk skjønner at han ikke er representativ for oss som er vokst opp her i landet, sier den muslimske studentlederen Bushra Ishaq til Dagsavisen.

Her er de på linje med norske medietopper: - Mohyeldeen Mohammad fortjener ikke å være hovedfokus i norsk offentlighet. Han har blitt forstyrret av en syk ideologi. Det er denne radikale islam vi nå ser også i Norge som bør være tema, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.

Det er åpenbart er store meningsforskjeller blant mennesker som ikke har annet felles enn at de tror på Allah. Det er oppmuntrende at Abid Raja og Hadia Tajik så ettertrykkelig har satt de ekstreme muslimene på plass, og rådet muslimer flest til å senke skuldrene og la være å ta alle karikaturer så dødelig alvorlig: - Allah tåler en støyt, som Hadji Tajik treffende formulerer det.

Ekstremistene på begge sider får altfor stor plass. 24-åringen fra Larvik er en åpenbar jobb for Politiets Sikkerhetstjeneste. Mulig han deler syn med noen tusen mennesker i Norge, men den store mengden av muslimer fortviler over de ytterliggående synspunktene.

Norge har 84.000 som er registrerte muslimer, og kanskje dobbelt så mange troende i en eller annen avskygning. Det er forståelig om flesteparten av de moderate håper dette blåser over, men det er bra hvis flere av dem markerer avstand til ekstremistene som forkler hatytringer i religiøs drakt.

Norge trenger flere stemmer enn de selvoppnevnte «talsmennene» som påberoper seg å snakke på vegne av islam og norske muslimer.

Les også:Ta makt fra brushodene

På samme vis er det viktig at nordmenn flest tar avstand fra norske ekstremister som forsøker å skjære alle muslimer over en kam. Det finnes rundt to milliarder av dem, og de kommer i alle avskygninger fra dypt religiøse til svært sekulære, naturlig nok. Mange muslimer er fattige, men religionen har også mange av verdens rikeste i sin midte.

Mange steder forfølges homofile i religionens navn, andre steder er man mer avslappet.

Også politisk er det variasjoner fra ytterste venstre til høyresiden blant en tredel av verdens befolkning. Dette skulle være så åpenbart at det knapt er verdt å nevne, men når man leser debatten på ulike nettfora så tar det nok tid før fakta synker inn overalt.

Enda større misforståelse er det å sette likhetstegn mellom hudfarge, innvandring og religion i Norge. De fleste innvandrere til Norge er østeuropeiske katolikker, og mange flyktninger som kommer hit har jo nettopp flyktet fra religiøse regimer som forfølger minoriteter. En undersøkelse av innvandrere til Norge viser for eksempel at mange som kommer fra Iran stort sett tar religion med et gjesp. Samtidig er det flyktningegrupper - eksempelvis fra Somalia - som er svært religiøse. Også her er det altså et stort spenn.

Innvandringen til Norge er ulikt fordelt, men i mange områder i Oslo er det klar overvekt av ikke-etniske nordmenn på skolene. Andre steder utgjør første og andre generasjons innvandrere en stor gruppe i barnehagen, skolen eller på fritidsaktiviteter. Vi hører for lite om den normale erfaringen hvor dette går friksjonsfritt og hvor integrasjonen faktisk fungerer. Selv kjenner jeg Vålerenga på nært hold, og der har bevisst arbeid med integrasjon ført sammen folk og skapt idrettstalenter som er så forskjellige som Harmeet Singh og Muhammed Fellah.

Det er slikt Norge trenger. Vi kommer til å forbli et multikulturelt samfunn for all fremtid, og det vi minst trenger er ekstremister som vil ha terror på norsk jord eller som er så ensporede at de tror at to milliarder mennesker er like.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!