*Nettavisen* Nyheter.

Røykeforbud på stranden

Foto: (Scanpix)

Noe for Norge?

(SIDE2:) I franske La Ciotat er det blitt forbudt å ta seg en røyk på stranden.

Det lille stedet øste for Marseille håper å tiltrekke seg flere ferierende, og familier ved å tilby den første ikke-røykestranden i Frankrike.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Sandslott uten sneiper
Røykeforbudet trådte i kraft tidligere i sommer, og folk er svært positive til forbudet. Tilsvarende forbud på cafeer, barer og restauranter blir gradvis mer etablert.

Når folk kommer på stranden blir de møtt med et stort skilt hvor de blir minnet på at det ikke er lov å tenne en sigarett. To askebeger ved skiltet gir hintet om at her skal røyken stumpes, før tærne sklir ned i sanden.

- Vi stopper ikke røykerne fra å være andre steder, men dette stedet ønsker vi å reservere for ikke-røykere, for mor og barn slik at de kan bygge sandslott uten sneiper, sier varaordfører Noel Collura til nyhetsbyrået AP.

- Bot eneste løsning
Den lille byen ønsker å bli kjent for å være ren. Collura hevder at La Ciotat har den første og eneste røykfrie stranden i Frankrike - og i Europa. Det eneste stedet hvor det finnes lignende lover er i New York, hvor det er blitt forbudt å røyke i byens parker og strender.

- Før ga vi ut løpesedler til folk med håp om at de ikke skulle kaste sneiper, men det hjalp ikke. Vi fant ut at ingenting funker med mindre det er en trussel om bot bak, påpeker Collura.

Politiet kan nå gi røykere på stranden en bot på 50 dollar, nesten 300 norske kroner. Det er imidlertid ikke skrevet ut noen bøter foreløpig.

En undersøkelse utført av en uavhengig aktør på problemstillingen, viste at tre fjerdedeler av franskmenn støtter røykeforbud på stranden.

- Det er supert. Jeg har barnebarn, så jeg synes det er bra. Det plager ikke meg at jeg må gå bort fra stranden når jeg skal røyke, sier blant andre Eliane Namiach.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag