*Nettavisen* Nyheter.

Røykeforbud stopper unge

Røykeforbud på utesteder har positiv påvirkning på unge, hevder studie.

06.05.08 15:01

(SIDE2): Ugdom som bor i byer der det er strenge forbud mot røyking hadde 40 prosent mindre sannsynlighet for å bli røykere enn de som bodde på steder uten forbud, viser en undersøkelse fra Massachusetts.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Leder for studien mener at stadig færre vil begynne å røyke om de ikke eksponeres for røyking på offentlige steder, melder nyhetsbyrået AP.

- Når ungdom vokser opp i et miljø der de ikke ser mye røyking, kommer de til å tenke at det ikke er sosialt akseptert, sier doktor og studieleder Michael Siegel ved Boston University School of Public Health.

Hjelper for unge
I undersøkelsen deltok 2791 barn fra Massachusetts i alderen 12 til 17 år. Røykeforbud var ikke gjeldende i hele staten da studien startet i 2001. Tenåringene ble fulgt i fire år, for å se hvor mange som prøvde å røyke, og hvem som til slutt ble avhengige av sigaretter.

Samlet ble rundt ni prosent røykere. I byer uten forbud, eller hvor det var begrenset til visse områder, var tallet nesten 10 prosent. Men på steder med strenge regler, med blant annet forbud på restauranter, ble under åtte prosent av tenåringene røykere.

Røykeforbudet hadde også en større effekt på unge tenåringer enn eldre ungdom. Forskerne påpeker imidlertid at det ikke er sikkert at røykeforbud kan ha samme effekt i andre stater, fordi småbyer sluttet seg til restriksjonene gjennom en aggressiv anti-røykekampanje.

Følg med på siste nytt innen helse og trening her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag