*Nettavisen* Nyheter.

Røykekutt gir fridag

Foto: Jon Steinar Linga (Helgeland Arbeiderblad)

På denne arbeidsplassen får folk en ekstra fridag om de slutter å røyke.

07.11.11 09:57

(Helgeland Arbeiderblad): Direktør Odd Harald Ribe i Coop Helgeland belønner ansatte som slutter å røyke med en ekstra fridag. Men Hans Arne Forsback lar seg foreløpig ikke lokke til røykekutt.

Riktig nok kan ikke Ribe på stående fot love en ekstra fridag til alle som slutter å røyke. Men han er veldig nær, skriver Helgeland Arbeiderblad .

- Akkurat nå følger jeg med en person som har fått tilbud om en ekstra fridag. Vi gir nok etter hvert det samme tilbudet til andre med samme motivasjon, og ønsker generelt å premiere i slike tilfeller, sier Ribe, som også deler ut penger til røykeplaster og avvenningskurs til røykesugne som har fått nok av å suge på sigaretter.

Gjerne mer fridager
- Alle tiders med en ekstra fridag. Kjempeflott! Men Ribe kunne jo godt ha lagt til noen ekstra fridager, humrer røyker Hans Arne Forsback på Coop Extra, avdeling faghandel, i Mosjøen. Men han har foreløpig ingen planer om å slutte med tobakksvanene sine.

- Ikke nå i alle fall, sier butikkmannen.

Tre på jobb
Forsback har røykt i 40 år, og røyker kun 7-8 sigaretter om dagen, noe som tilsvarer en pakke Petterøes nr. 3 i uka. På jobben tar han en blås kun tre ganger om dagen.

- Ansatte har to pauser, hver på fem minutt, hver dag, pluss matpause. Jeg stjeler ikke av arbeidstiden, og bruker kun ordinære pauser til røyking, sier Forsback.

- Er det blitt slik at mange ser litt ned på røykere?

- Ja, det tror jeg. Dette setter jo følelser i sving hos meg, men det må jeg tåle, sier Forsback til avisen .

Sparer penger
Odd Harald Ribe tror at røykekutt i en så stor bedrift som Coop kan spare penger.

- Vi har ingen målinger på effektivitet i forhold til røykekutt, og vi nekter ingen å røyke. Men summert har nok røykere litt mer behov for pauser, og kan slik være en kostnadsdriver, sier Ribe.

- Er du redd for å bli en slags vokter over folks selvstendige valg? - Nei. Vi krever ikke at ansatte slutter å røyke, og jeg har ikke noe imot at folk røyker. Men jeg ønsker å bidra til røykekutt, sier Ribe. Han forklarer at det ikke er akseptert å røyke ved hovedinnganger ved Coops butikker, og heller ikke tillatt å bruke snus på jobb.

- Det har stor betydning at ansatte ser presentable ut. Det betyr reine klær, god hygiene og ingen røykelukt. Det oppleves som positivt for kunden, sier Ribe, som begynte som direktør i Coop Helgeland i april 2009. Han anslår at antall røykere i bedriften etter 2009 er redusert med 2030 prosent.

- Røyker du selv?

- Har aldri gjort det. Det er nok en av årsakene til mitt fokus på røykekutt, sier Ribe.

Brukte tannpirkere
Butikksjef Asle Aalbotsjord på Coop Extra roper «hurra» når han hører hvilken politikk Ribe legger opp til overfor folk som vil slutte å røyke.

- Som arbeidsgiver vil jeg si at det er god økonomi i god helse. Dette er HMS (helse, miljø og sikkerhet, red. anmrk) i praksis, sier Aalbotsjord. Selv sluttet han med røyking midt i 20-årene, etter å ha røyket i om lag ti år.

- Jeg synes det var lett å slutte. Men det gikk med noen esker tannpirkere, og jeg sprakk noen ganger, sier Aalbotsjord. Han tror ikke at røykere generelt stjeler arbeidstid.

- Selv syntes jeg at min røyking ble en belastning for jobben. Jeg hadde også små unger hjemme da. Det var ingen heldig kombinasjon, sier butikksjef Asle Aalbotsjord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.