*Nettavisen* Nyheter.

Røyken kan gi infarkt før fylte 40

Risikoen for å få hjerteinfarkt før du fyller 40 år femdobles dersom du røyker, viser ny forskningsrapport.

24.08.04 11:39

Mange innbiller seg at det bare er eldre røykere som svever i infarktfare, men dette er ren overtro, ifølge forskningsrapporten.

En gransking av nesten 23.000 ikke-dødelige infarkt i tiden fra 1985 til 1994 viser at fire femdeler av de rammede i aldersgruppen fra 35 til 39 år var røykere. Risikoen er høyere for kvinner som røyker enn for menn, heter det videre.

Rapporten gjengir data fra MONICA, en studie av faktorene som gir økt fare for hjerte-kar-sykdommer. Studien bygger på undersøkelser av pasienter i alderen fra 33 til 64 år i til sammen 21 land, het det på den britiske rikskringkastingen BBCs nettsider tirsdag.

- Selv om unge mennesker sier de vet om den veldokumenterte sammenhengen mellom sigarettrøyking og hjerteinfarkt, tror de ofte at dette bare er noe som rammer de eldre. Det kan til og med være slik at legene deres er av samme oppfatning, skriver forskerne.

Forskningsgruppen under ledelse av den finske folkehelseeksperten Marku Mahonen tar til orde for nye antirøyk-kampanjer rettet spesielt mot unge mennesker. De krever et krafttak for å redusere antall hjerteinfarkt blant unge røykere. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.