Gå til sidens hovedinnhold

Røyker fortsatt i bilen

Røykerne blir stadig færre. Men hver fjerde røyker tar seg fortsatt en blås i bilen, viser undersøkelse.

Oslo (ANB): 25 prosent av røykerne tenner sigaretten i bilen også, viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Biltema.

– Røyking i bil er det fortsatt ikke slutt på. Pendling og køkjøring påkaller visst røyksuget spesielt mye. Du ser en del med vinduet åpent i rushtrafikken, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema til Newswire.

Antall nordmenn som røyker daglig er halvert på 15 år. I dag sier bare 17 prosent av befolkningen at de røyker hver dag, ifølge Statistisk sentralbyrå. Hullet hvor sigarettenneren i bilen satt, er i stedet blitt ladepunkt for diverse dippedutter.

Var forbudt
Røyking i bil har faktisk vært forbudt.

- Inntil slutten av 1950-årene var det faktisk forbudt for bilførere å røyke i tettbygd strøk. Det var nok fordi en regnet det som farlig i trafikken. Men da røyking ble vanligere og forbundet med status og frihet, forsvant forbudet, sier rådgiver Leif N. Olsen i bilorganisasjonen KNA.

Olsen var sjef for Utrykningspolitiet fra 1976 til 1985, i bilrøykingens storhetstid. I dag snakkes det mye om trafikksikkerhet og mobilbruk i bil, men fomling med røyk kan også være trafikkfarlig, mener han.

Medvirke til ulykker
- Røyking kan lett ta oppmerksomheten bort fra trafikken. Sigarettpakken finnes fram, sigaretten tas ut og tennes på, aske fjernes, røyken stumpes – alt mens du kjører. Dette er faktorer som kan påvirke kjøringen og medvirke til ulykker, hevder Leif N. Olsen.

Kommentarer til denne saken