*Nettavisen* Nyheter.

Røyking kan gi hørselsskade

Giftpinnene kan ha enda en uheldig virkning på kroppen.

10.06.08 13:15

(SIDE2): Røyking ødelegger blodsirkulasjonen til øret og både røyking og fedme kan gi permanent hørselsskade, ifølge ny forskning.

Grunnen er at blodsirkulasjonene er dårlig og er verre jo fetere man er og jo lengre man har røyket. Studien involverte mer enn 4000 kvinner og menn mellom 53 og 67 år og har kommet med de mest overbevisende og troverdige bevisene så langt. Det melder BBCNews , tirsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hørseltest
Deltakerne i studien fikk en hørselstest og fikk deretter spørsmål om livsstil og hvor de arbeidet.

Sjefsforsker, Dr. Erik Fransen, ved Universitetet i Antwerpen, Belgia sa at evnen til å plukke ut høyfrekvens lyd ble ødelagt hos røykere og folk med fedme. Han påpekte at skaden ikke var så stor som hos folk som er utsatt for meget høy bråk på arbeidsplassen.

- Hørselsskaden er proporsjonal med hvor mye du røyker og din kroppsmasseindeks (KMI). Det blir verre når du har røyket fast i mer enn ett år og skaden kan ikke rettes opp.

- Til forskjell fra andre kroppsdeler kan ikke skaden i øret repareres. Når skaden er skjedd, lar den seg ikke reparere.

Teorien bak hørselsskaden er den samme som at røyking og fedme kan skade andre deler av kroppen.

Til skrekk og advarsel
Både fedme og røyking kan forstyrre blodgjennomstrømningen og Dr. Fransen mener oksygenmangelen koblet med den feilslåtte evnen til å fjerne giftig avfallsstoffer kan være ødeleggende.

Amanda Sandford, fra The pressure group Action on Smoking and Health (ASH) mente funnene burde bli lagt frem for unge røykere, til skrekk og advarsel.

- Det er så mange unge mennesker som tror de kan slutte å røyke når de blir eldre og komme unna med sykdommene assosiert med røyking.

- I dette tilfellet kan mye av skaden allerede være skjedd, sier hun.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.