Gå til sidens hovedinnhold

Røyking øker risikoen for å få alzheimer

København (NTB): Det er en myte at røyking reduserer risikoen for å få alzheimer. Det stikk motsatte er tilfelle, slår amerikanske forskere fast.

Forskerne ved University of California San Francisco (UCSF) har gjennomgått 43 undersøkelser om emnet og konkluderer med at røyking er «en markant risikofaktor for Alzheimers sykdom», skriver danske Politiken.

De amerikanske forskerne gjorde derimot en annen interessant oppdagelse. Forskning som er sponset eller påvirket av tobakksindustrien framstiller røyking som en beskyttende faktor mot alzheimer, mens uavhengig forskning viser det stikk motsatte.

Forskerne utdyper sine funn i en artikkel i fagtidsskriftet Journal of Alzheimer's Disease, der de konkluderer med at de uavhengige undersøkelsene viser at røyking nesten dobler risikoen for å utvikle alzheimer.

- I mange år har diverse undersøkelser og populære medier viderebrakt myten om at røyking beskytter mot alzheimer, sier Janine K. Cataldo, som har ledet arbeidet med undersøkelsen.

For å finne ut hvilke forskere og undersøkelser som kunne knyttes til tobakksindustrien, gjennomgikk forskerne ved UCSF 877 hittil hemmeligstemplede dokumenter fra tobakksindustrien. (©NTB)

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken