RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rører ikke renten

Svein Gjedrem, Norges Bank, sentralbanksjef
Svein Gjedrem, Norges Bank, sentralbanksjef Foto: Meek, Tore (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ingen overraskelser fra Norges Bank. Men renteoppgangen videre kan bli bremset av kronen.

Hovedstyret i Norges Bank bestemte på onsdagens rentemøte å holde styringsrenten uendret.

Dermed er renten fortsatt 1,75 prosent.

Avgjørelsen er som ventet av økonomene.

-Utviklingen som ventet
Norges Bank skriver i begrunnelsen at siden pengepolitisk rapport ble lagt fram i oktober har utviklingen i norsk økonomi har vært om lag som anslått.

– Vi har valgt å holde renten uendret på dette møtet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Videre skriver sentralbanken at oppgangen hjemme og ute har fått feste, og Norges Bank har satt opp renten i to omganger til 1,75 prosent.

Tar forbehold om kronekursen
Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 1,25 - 2,25 prosent.

I begrunnelsen for dagens avgjørelse skriver Norges Bank at analysene i Pengepolitisk rapport 3/09 tilsier at styringsrenten deretter skal økes gradvis. Samtidig tar hovedstyret et forbehold:

- Høyere kapasitetsutnytting eller en svakere krone kan på den ene siden gi høyere inflasjon enn anslått. På den andre siden kan inflasjonen bli lavere enn ventet hvis kronen holder seg sterk eller produktiviteten tar seg raskt opp. Skulle kronen bli vesentlig sterkere enn anslått, kan oppgangen i renten bli mindre eller komme senere enn vi så for oss i oktober, skriver Norges Bank.

- Gir ingen klare signaler
- Utviklingen har stort sett vært som Norges Bank så for seg i oktober, og de har ikke vurdert andre alternativer denne gangen. Norges Bank gir ingen klare signaler om hva de vil gjøre på marsmøtet. I sentralbankens rentebane ligger det derimot omtrent en 50 prosents sannsynlighet for heving på det neste møtet. Vi anser også dette som meget sannsynlig, skriver makroøkonom Maren Romstad i DnB Nor Markets i en kommentar til rentebeslutningen.

Romstad viser til at bildet fortsatt er todelt.

- Forbruks- og boligmarkedet kunne trengt renteøkning, mens industrien sliter med lav etterspørsel og inflasjonen er nedadgående. En sterk krone forsterker sistnevnte. Vi tror på uendrede styringsrenter internasjonalt (UK, eurosonen og USA) dette året, hvilket begrenser det videre handlingsrommet til Norges Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere