*Nettavisen* Nyheter.

Rudolf – nissens reinsdyr en jente

RØD PÅ NESEN: Men Rudolf kan ikke være hannrein. Foto: Leon Neal (Afp)

Trodde du at nissens reinsdyr er hannrein? Da tar du grundig feil.

24.12.15 12:28

Julenissen har reinsdyr som trekkdyr når han reiser rundt med sleden sin og deler ut julegaver på julaften. Og sangen om det niende av julenissens reinsdyr, Rudolf, ble opprinnelig introdusert av Robert L. May i 1939.

Rudolf blir mobbet av de andre reinsdyrene for sin røde nese, men da den lysende nesen viser vei for nissefar, blir Rudolf en helt.

Rudolf er også et mannsnavn. Det første navneleddet betyr «hyllest, berømmelse». Den siste delen kan ha opprinnelse i norrøne «ulfr» eller gammelhøytyske «wolf«, «ulv».

Men Ruldolf er ikke hannrein.

Reinsdyr er de eneste hjortedyrene der begge kjønnene har gevir, men hannreinen feller derimot geviret i november eller tidlig desember. Siden hannreinen feller geviret før jula setter inn, betyr også det at julehelten Rudolf nok er en jente.

Bukken må bruke klovene til å grave i snøen for å finne lav de kan spise. Det er hunnreinen — eller simla — som er sjefen om vinteren.

Det er da hun har gevir, og hun bruker det av og til for å sloss med andre simler over maten som hannreinen har gravd opp.

Reinsdyr har bodd i Norge mye lenger enn oss — i mer enn 9000 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.