RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rumensk millionær håper på mange stemmer

Sist oppdatert:
Târgu Jiu (NTB-AFP): En populistisk millionær har fått stor oppmerksomhet under valgkampen i Romania. Søndag håper han på å slå landets statsminister i sitt hjemdistrikt.

Dan Diaconescu er under etterforskning for svindel og siktet for utpressing. Nå leder han et parti som ligger an til å få 13 prosent av stemmene i valget på ny nasjonalforsamling. Hans politiske program består blant annet av å «rense ut de nyrike som har plyndret Romania».

Diaconercu eier en TV-stasjon og er selv programleder. Han er kjent for å kjøre rundt i en hvit Rolls-Royce, og har ikke hatt problemer med å nå fram med budskapet sitt under valgkampen.

Søndag håper han å få flere stemmer enn landets nåværende statsminister Victor Ponta i valgdistriktet Valea Jiului. Seieren kan sitte langt inne, men uansett kan han komme til å vinne en plass i nasjonalforsamlingen takket være landets proporsjonale valgsystem.

Valget er det første i Romania siden det regjerende sosialistisk-liberale partiet forsøkte å bli kvitt den konservative presidenten Traian Basescu. Han er av sine motstandere blitt anklaget for maktmisbruk i forbindelse med at han gikk med på EUs krav om budsjettkutt i forbindelse med et kriselån.

Romanias regjeringsparti USL ligger an til å vinne en klar seier med 58 prosent av stemmene. Høyrepartiet ARD ser ut til å få 18,6 prosent, mens Diaconescus populistiske parti kan bli nummer tre med 12,9 prosent oppslutning, viser en meningsmåling som ble offentliggjort torsdag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere