NRK Brennpunkt har kartlagt et rumensk nettverk på 140 personer som dominerer tiggermiljøet i Bergen sentrum.

Resultatet ser vi i Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» på NRK tirsdag kveld.

I et innslag på NRK Alltid Nyheter, får vi vite at TV-seerne kan vente seg «et mer utfyllende bilde» av tiggermiljøet i Bergen.

- De to siste årene har NRK kartlagt miljøet, som også er innblandet i prostitusjon, narkotika og annen kriminalitet, forteller reporter Oddgeir Øystese.

Styrt av unge menn

Ifølge tall fra UDI er nesten 1.000 rumenere utvist av landet for kriminalitet de siste to årene, skriver NRK. Store deler av pengene føres ut av landet via et pengetransaksjonsbyrå.

I samme periode er det sendt 700 millioner kroner til Romania. Dette er hovedsaklig transaksjoner mellom privatpersoner, opplyser Valutaregisteret.

NRK har identifisert 140 personer i nettverket i Bergen, alle fra regionen Gorj og nabofylket Dolj i Romania. Rumenerne har vært bosatt i fem hus i Bergensområdet, og nettverket beskrives som hierarkisk. Det blir styrt av en rekke unge menn.

I radioinnslaget forteller Øystese om tre av mennene, som skryter av hvor mye de tjener.

Nær 30 av kvinnene i nettverket er prostituerte. Sexsalget i Bergen er åpenlyst, og foregår på gatehjørnene.

Bakmennene selger både kjærester og søstre. Samtidig har de koner og barn hjemme, skriver NRK.

Menneskehandel med mindreårige jenter

Leder av påtaleseksjonen i politiet i Bergen, Gunnar Fløystad, sier de vet at miljøet er godt organisert.

- Det drives en form for organisert kriminalitet. Selve tiggingen er organsiert og det er også en grad av organisering av det kriminelle nettverket. Vi snakker om menneskehandel, hallikvirksomhet, salg av narkotiske tabletter og vinningskriminalitet, sier Fløystad til NRK.

Politiet i Bergen har etterforsket et lignende nettverk de to siste årene, skriver NRK. Etterforskningen endte med at én person ble tiltalt for hallikvirksomhet, og to ble tiltalt for menneskehandel med mindreårige jenter.

Den ene av mennene transporterte ei 17 år gammel jente til Bergen for prostitusjon. Jenta kom fra fattige kår og kunne ikke norsk. Han ble nylig dømt til 2 år og 8 måneder i fengsel for grov menneskehandel.

- Ikke representativt for alle

Prosjektleder i Brennpunkt, Cecilie Ellingsen, påpeker overfor Nettavisen at nettverket de har kartlagt ikke er representativt for alle som tigger i Norge.

- Vi har kartlagt et miljø som viser seg å ha forgreninger til hverandre. Det er dette denne dokumentaren handler om, nemlig de som gjør noe annet i tillegg til å tigge, sier Ellingsen, og legger til:

- Brennpunkt har jo lagd filmer om tiggermiljøet før, men da med et annet utgangspunkt. Den gang fulgte vi tiggerne hjem til deres bosted.

- Veldig synlige i bybildet

Dokumentaren har allerede fått mye oppmerksomhet i sosiale medier etter NRK Brennpunkt la ut en teaser på Facebook.

Videoklippet har over 1,6 millioner visninger, og i kommentarfeltet diskuteres det heftig. Ellingsen sier til Nettavisen at de var forberedt på at dokumentaren ville engasjere.

- Jeg tror det handler om at folk ser disse menneskene på gata. De er veldig synlige i bybildet, og ikke bare i Bergen. Folk har nok lurt på om pengene de gir faktisk går til den som sitter der og vedkommendes barn, eller om det er andre som får disse pengene, sier Ellingsen.

Har du fått med deg denne populære videoen?